De straf die ze verdient

Doofpot gaat open

Nog steeds chemie tussen Thomas Lynley en Barbara Havers.

In een klein Engels stadje wordt diaken Ian Druitt beschuldigd van pedofilie. Hij wordt gearresteerd, maar de volgende dag dood in zijn cel gevonden. Het lijkt er op dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Zijn vader gelooft dit niet en probeert via de politiek voor elkaar te krijgen dat de dood wordt onderzocht.

Na een aantal maanden wordt Scotland Yard ingezet en wordt brigadier Barbara Havers samen met haar baas naar het stadje Ludlow gestuurd om de moord te onderzoeken. Haar baas houdt het snel voor gezien, maar Havers vertrouwt het niet en zet het onderzoek voort.

Al snel blijkt dat er in het stadje veel meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt. Havers schrijft een rapport, maar dat wordt door de politieke top niet vertrouwd. Ze willen bewijs zien dat het echt zelfmoord is. En zo wordt Barbara Havers weer teruggestuurd, maar nu samen met inspecteur Thomas Lynley. Samen komen ze uiteindelijk achter de, verrassende, waarheid.

Auteur

Elizabeth George (1969) is een Amerikaanse schrijfster van thrillers die in Engeland spelen. Haar hoofdpersonen zijn de adellijke, non-conformistische inspecteur Thomas Lynley met wie eigenlijk niemand wil samenwerken en de dwarse, vasthoudende brigadier Barbara Havers, die van eenvoudige afkomst is. Hun superieuren brengen hen onvrijwillig samen, maar het blijkt een gouden combinatie.

 

 

Dit boek is het twintigste deel van de serie met Lynley en Havers, waarvan een groot aantal door de BBC is verfilmd. Het kan in principe gelezen worden zonder de andere delen te kennen. Toch is best interessanter om de personages wat beter te kennen.

George blinkt uit in het beschrijven van de personages en dat is ook in dit boek weer heel goed gelukt. Zo komt het verhaal echt tot leven. Het kost wel even tijd kost om goed in het verhaal te komen. Soms zijn er wel heel veel details en worden scènes en beschrijvingen wat langdradig, maar het verhaal zit uitstekend in elkaar. De losse lijnen komen langzaam samen en laten zien dat er veel meer gebeurt in het idyllische stadje dan je in eerste instantie zou verwachten.

Een uitstekend geschreven heerlijk dikke pil, vol humor  voor de lange winteravonden, een goed verhaal en een onverwachte ontknoping. Crimekoningin George verveelt nooit.

Elizabeth George – De straft die ze verdient. Een Inspecteur Lynley mysterie. Vertaald uit het Engels (The Punishment She Deserves) door Fanneke Cnossen. ISBN 978-94-005-0851-4. ) 609 pagina’s, € 25,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.