Stille Nacht

Kijken naar het kerstverhaal

Een originele blik.

De geboorte van Christus heeft velen door de eeuwen heen geïnspireerd. Het verhaal is verteld en doorverteld, soms sober, soms met van alles eromheen verzonnen. Het is ontelbare keren nagespeeld en was het favoriete onderwerp van beeldhouwers en kunstschilders tot aan de dag van vandaag. En dan zijn er nog de boeken waarin kerstmis op een andere manier aan de orde komt.

De kunstenaar

Frank Flöthmann (1967) is grafisch ontwerper en illustrator. Hij wilde van jongs af aan al striptekenaar worden en werkte als illustrator voor tijdschriften en reclamebureaus. Hij ontwikkelde de geheel eigen, grappige stijl die we leerden kennen in zijn Sprookjes van Grimm zonder woorden, een beeldverhaal voor volwassenen.

 

Diezelfde stijl zet Flöthmann door in dit boek, dat overigens geschikt is voor groot en klein. Het begint heel prozaïsch met timmerman Jozef die met een hamer op zijn duim slaat. Maria verbindt hem en je kunt zien dat die twee van elkaar houden.

Dan komt de aankondiging door de engel en vertelt Maria het nieuws aan Jozef. Daarna ontrolt zich het bekende kerstverhaal, compleet met de herders en de driekoningen. Een en ander is speels getekend.

Enige voorkennis van het verhaal is wel vereist. Maar dan ontdek je allerlei mooie en grappige details.

Een inspirerend kerstcadeau.

Frank Flöthmann – Stille Nacht. Het kerstverhaal zonder woorden. Vertaald uit het Duits (Stille Nacht. Die Weihnachtsgeschichte ohne Worte). ISBN 978-90-284-2781-5, 167 pagina’s, € 17,50. Amsterdam: Wereldbibliotheek 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Religie, Tekeningen. Bookmark de permalink.