Kleine grote liefde

Zoektocht naar vader

Obesitas of babyvet?

Hoewel de 10-jarige Zac als enig kind verwend wordt door zijn moeder Juliet, is er toch het gemis van de vader die hen voor zijn geboorte in de steek heeft gelaten.

Ook zijn vriendinnetje Teagan groeit vaderloos op. Samen spelen ze het grote papa-spel. De vaders bij hen in de buurt krijgen punten: hoe aardig, streng, grappig of rijk zijn ze? Op dit moment staat de vader van Jacob Wilmore bovenaan. Hij heeft een sixpack en een Porsche en is ook nog eens aardig. Hij was vroeger profvoetballer en coacht het pupillenteam weleens. Na een mislukte date bekent Juliet dat ze eigenlijk alleen maar van Liam gehouden heeft en dat nog steeds doet. Zac vat het plan op naar hem op zoek te gaan.

Tien jaar geleden is de broer van Juliet, Jamie, bij een vechtpartij om het leven gekomen. Vooral zijn moeder is daar nooit overheen gekomen. Net als Zac en zijn oma was Jamie dol op het bakken van taarten. Het gevolg is dat Zac zeer dik is en op school gepest wordt. Wanneer de docenten Juliet hierop aanspreken, schiet ze eerst in de ontkenning. Obees? Hij is tien. Ik weet dat hij aan de gezette kant is, maar dat is babyvet. Dat trekt wel weg als hij eenmaal in de lengte gaat groeien.

Auteur

Katy Regan (1974) groeide op in Lancashire en studeerde Frans en Engels aan de universiteit van Leeds. Ze heeft bij diverse bladen gewerkt, onder andere bij Marie Claire. Ze woont in Londen en voedt, samen met de vader die aan de overkant van de straat woont, hun zoon Fergus op.

 

Toch zet het gesprek met de leraren Juliet ertoe aan een vriend die bij een sportschool werkt te vragen met Zac aan de slag te gaan. Ook zelf probeert ze de overtollige kilo’s eraf te krijgen wanneer ze zich realiseert dat ze mede schuldig is aan zijn overgewicht.

Ondertussen onderwerpt Zac samen met Teagan zijn moeder aan een aantal vragen over zijn vader. Zo blijkt dat hij een tante heeft. Via Facebook nemen ze contact met haar op en ze is bereid Zac en Teagan te ontvangen. Ze laat hem een kiekje zien van Liam met een baby op zijn arm: kleine Zac. Juliet moet nu wel bekennen dat ze gelogen heeft. De foto geeft Zac en Teagan een extra stimulans om Liam te vinden. Zal het ze lukken?

Het begin van het boek laat geloven dat het draait om twee lieve kinderen die in hun eigen wereldje leven. Maar het duurt niet lang of de harde werkelijkheid komt naar boven. Thema’s als armoede, verloren jeugddromen, rouw, maar toch ook moed strijden om de aandacht. Doordat de diverse hoofdpersonen het verhaal vanuit hun gezichtspunt vertellen, wordt het één geheel.

Een verrassend werk.

Katy ReganKleine grote liefde. Vertaald uit het Engels (Little Big Man) door Annoesjka Oostindiër. ISBN 978-94-027-0151-7, 414 pagina’s, € 17,99. Amsterdam: HarperCollins 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.