Schaduwen

Moorddadige kinderwens

Wanneer het moorden begint ontdekt een jonge vrouw een carrousel van huiveringwekkende familiegeheimen.

Ellen en Rogier zijn al enige tijd uit elkaar, maar onderhouden nog een soort knipperlichtrelatie. Ellen en haar tweelingzus Evelien zijn de rijke erfgenamen van de bekende hotelketen Groenenboom. Hun ouders kwamen samen om bij een noodlottig verkeersongeluk, waarvan de toedracht nooit geheel werd opgehelderd.

Ellen probeert heel voorzichtig een nieuwe relatie met David, een vriend van Rogier. Ze is wat betreft seks nogal op haar hoede. Niet alleen omdat het met de niet zo monogame Rogier anders is gelopen dan ze had gehoopt, maar ook omdat ze als veertienjarig meisje bruut verkracht is. Uit de ongewenste zwangerschap werd destijds een dood kindje geboren.

Ellens hartsvriendin Liesbeth is een stuk ouder is dan zijzelf.  Liesbeth is gelukkig getrouwd met Rick. Niet lang geleden werd haar dochter Suzy aangerand door Marcel, zoon van de bekende makelaar Norbert Vossen. De zaak werd geschikt in het belang van Suzy.

Op een ochtend is Ellen met haar drie honden aan het wandelen en één van de dieren wordt door een onbekende schutter doodgeschoten. Als ze zich uit de voeten heeft gemaakt meent ze nog een schot te horen. Vlakbij de plek waar haar hond werd afgemaakt is iemand door een kogel om het leven gebracht.

Wanneer Ellens tweelingzus bij haar langskomt ontstaat een flinke ruzie. Met slaande deur verlaat Evelien de woning. Ellen zal haar nooit levend terugzien.

Auteur

Yvonne Franssen (1969) heeft een grote liefde voor taal. Al sinds ze kan lezen schrijft ze korte verhalen en versjes. Ze debuteerde met Talio. Dit roman is haar vierde thriller. Het boek is opgebouwd uit korte hoofdstukken die alle de titel hebben van de steeds wisselende ik-figuur. Dit geeft prettig houvast, want de levensverhalen van de personages schuiven en schuren voortdurend langs elkaar.

 

 

 

Verder valt op dat de schrijfster niet geheimzinnig doet over de identiteit van daders en slachtoffers, maar dat de plot vooral zit in het ontmaskeren van de motieven van de personages. Dit leidt ertoe dat het ongeduld van de lezer wat anders op de proef wordt gesteld dan bij de gebruikelijke ‘whodunit’. Gelukkig komt uiteindelijk aan alle onduidelijkheid een einde en lukt het de auteur in een spannende eindspurt het verhaal fraai af te sluiten.

Yvonne FranssenSchaduwen. ISBN 978-94-929-3902-9, 218 pagina’s, € 18,95. Amsterdam: Futuro Uitgevers 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.