November Road

Onderweg naar afrekeningen

Na de aanslag op Kennedy vliegen maffiamoordenaars elkaar in de haren. Een gebroken gezinnetje wordt gebruikt als camouflage.

Op 22 november 1963 werd president John F. Kennedy in Dallas doodgeschoten door de maffia. Verdachte Lee Harvey Oswald was slechts een loser die als afleidingsmanoeuvre dienst deed. De ware moordenaar kon de benen nemen. Frank Guidry, één van de mannen van maffiabaas Carlos Marcello, schrikt zich rot. Zonder dat hij dat wist komt Frank er achter dat Carlos hem ingeschakelde bij de voorbereidingen van de moord op de president. Omdat de FBI een grote zoektocht naar de dader(s) heeft ingezet zouden de federale agenten hem op het spoor kunnen komen.

Toch is dat niet de grootste bedreiging, want het lijkt erop dat Marcello zijn naaste medewerker Paul Barone opdracht heeft gegeven om alle mannen die op de hoogte zijn van Dallas het eeuwige zwijgen op te leggen. De maffiabaas had besloten om al zijn sporen naar de moord op JFK uit te wissen. Guidry moet heel voorzichtig het hazenpad kiezen, weg uit de tentakels van de maffia van New Orleans. Eerst naar Houston om zijn sporen uit te wissen en dan?

Charlotte is 28 jaar. Ze heeft twee dochtertjes Joan en Rosemary van acht en zeven en heeft schoon genoeg van haar huwelijk met Dooley. Hij is een niet te temmen alcoholische grootverbruiker die het gezin op de rand van bankroet heeft gebracht. In de week tussen de moord op Kennedy en Thanksgiving  besluit ze met haar kinderen en hun epileptische hond weg te gaan van haar man. Ze rijdt naar het westen, maar eigenlijk geen concreet plan. Het duurt niet lang of ze krijgt autopech en wordt weggetakeld naar een garage bij een motel. Daar kruist haar weg met die van Frank Guidry.

Het laatste wat Guidry in zijn hoofd had was tijdens zijn vlucht een moeder, twee meisjes en een halfgare hond op sleeptouw te nemen. Frank en Charlotte zijn echter op een punt waarop ze elkaar nodig hebben en kunnen helpen.

Auteur

Lou Berney is een Amerikaanse schrijver van politieromans waarvan dit boek als eerste in Nederlandse vertaling wordt uitgebracht.

Hoewel alles rond de moord op Kennedy inmiddels uitgekauwd lijkt is de auteur in staat geheel fris op de schokkende gebeurtenissen van november 1963 in te gaan. In een ijzersterke vertelling vechten maffiamoordenaars elkaar de tent uit terwijl Charlotte en haar kinderen van de ene verbazing in de andere vallen. Totdat het ook voor hen bittere ernst wordt.

Een superieure thriller die niets met fictie van doen lijkt te hebben.

Lou BerneyNovember Road. Vertaald uit het Engels (November Road) door Jasper Mutsaers. ISBN 978-94-027-3100-2, 318 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: HarperCollins 2018.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Detective / Thriller, Verenigde Staten. Bookmark de permalink.