Rinkeldekink

Hersenbloeding maakt machteloos

‘Heel Holland zakt’ maar niemand vond het grappig.

September 2015. Het leven was goed voor Martine Bijl. Alles zat mee. Ze was getrouwd met haar grote liefde Berend, ze kreeg continu complimentjes voor haar geinige presentatie van Heel Holland bakt, ze zag er jeugdig uit, was vrolijk, had een prachtige tuin… het kón niet op. En toen opeens was die vrouw verdwenen. Die had haar biezen gepakt. Achter haar ogen was een ballonnetje geknapt, ze was met een hoogwerker haar huis uit getakeld – ‘Heel Holland zakt’ had ze nog grappig gezegd maar niemand lachte er om – en ze was met spoed naar een ziekenhuis vervoerd. Daar constateerde men dat ze een hersenbloeding had gekregen door een aneurysma. Alleskunner Martine was daarmee veranderd in een hulpeloze vrouw die niet eens meer fatsoenlijk haar tanden kon poetsen, laat staan dat ze andere doodgewone dingen kon. Praten, dat kon ze nog wel. Maar daarmee was het gezegd.

Ze voelt zich machteloos en vies. Ze haat de oefeningen die ze moet doen. En wat ze het meeste haat is de mededeling dat ze maar een beperkte tijd ‘leerbaar’ is: na een hersenbloeding heb je een eindige tijd waarin je weer dingen kunt aanleren. Na die tijd is het op. Het is dus zaak als een gek te gaan oefenen, terwijl ze dat oefenen haat. Echtgenoot Berend is haar trouwe steun en toeverlaat, maar dat leren moet ze echt zélf doen. Maar op een dag is ze klaar in het revalidatieoord, ze mag naar huis, verder leren. Hèhè. Eind goed, al goed? Nou nee. Voor ze zover is, wachten haar nog een gebroken heup, een delier en een loodzware depressie waarvoor ze opgenomen moet worden. Hoe veel kan een mens verdragen?

Auteur

Martine Bijl (1948) is sinds 1965 zangeres, actrice, schrijfster, cabaretière en presentatrice. Ook is zij de producer van een serie grammofoonplaten met verhalen van Walt Disney. Zij wordt veelvuldig gevraagd als panellid. In 1992 trouwde zij Berend Boudewijn. Toen zij haar hersenbloeding kreeg, zat zij midden in de opnames voor de succesvolle serie Heel Holland bakt. Met dit boek is zij terug ‘op de planken’.

 

Schrijven over wanhoop, onkunde en tranen vergt moed. Gelukkig is Bijls taalvermogen onaangetast gebleven; haar wrange, harde, maar evenzeer vileine beschrijvingen van het ‘zorgcircuit’ balanceren prachtig op de dunne lijn tussen humor en radeloosheid. Ze kwetst niet, ze is eerlijk.

Daarmee is dit boek een juweeltje.

Mooi voor de fans van Martine Bijl, maar ook voor mensen die hetzelfde lot als de auteur ondergaan of die als familielid of mantelzorger willen weten hoe het is om op deze manier in je eigen persoonlijkheid te worden aangevallen.

Martine Bijl – Rinkeldekink. ISBN 978-90-2545-339-8. 127 pagina’s, €14,99. Amsterdam: Atlas Contact 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie. Bookmark de permalink.