Een verre plek vlakbij

Over liefde, verlies en loslaten

Song van The Beach Boys brengt vroeger dichtbij.

De 13-jarige Griff en zijn 15-jarige broer Dylan (genoemd naar de dichter Dylan Thomas) hebben naar eigen zeggen ‘meer bedden gehad dan het Hilton Hotel en altijd uit koffers geleefd’. Dat komt omdat ze van jongs af aan steeds verhuizen. Hun Britse ouders zijn leraar Engels en wisselen bijna jaarlijks van land en school. De broers hebben in China gewoond, in Duitsland, in New York… Ze maakten overal vrienden die ze weer moesten verlaten. Afscheid nemen is een deel van hun leven geworden. Tot het gezin, na een mooie vakantie dwars door Amerika, betrokken raakt bij een vreselijk ongeluk. De vrachtauto voor hun Mini Cooper verliest zware lading en vermorzelt de mini totaal. Dyl wordt wakker in het ziekenhuis, Griff ligt naast hem. Hun ouders zijn dood. Dylan neemt zich voor levenslang te zorgen voor zijn kleine broertje. Dit afscheid was te vreselijk voor woorden. Daarna leef je niet vrolijk verder.

De broers logeren enige tijd bij Blessing, de geweldige directrice van hun school. Maar de overheid beslist dat de jongens naar Engeland terug moeten, hun ‘paspoortland’ tenslotte. Dee, een nicht van moeder Meg – afkomstig uit Wales en slechts bekend van haar verjaardagskaarten en buiten Engeland onbruikbare boekenbonnen – biedt aan dat ze bij haar en haar man Owen mogen wonen. En zo komen de broers, beiden wereldreizigers, terecht in het Welshe dorpje Aberystwyth waar minder dan 14.000 mensen wonen. Dee en Owen doen alles om het de broers naar de zin te maken, maar Dyl maakt zich zorgen om Griff, die stil is en zijn draai niet kan vinden.

Auteur

Hayley Long (1971) studeerde Engels aan de St. Aberystwyth University en werkte als docent in verschillende landen. Ze schrijft vooral boeken voor jongvolwassenen. Ze debuteerde in 2004 met Fire and Water. Haar trilogie over Lottie Bigs werd vertaald in het Grieks, Deens, Noors en Frans en ontving het White Raven Label voor uitstekende internationale jeugdliteratuur.

 

 

 

De broers vinden vaak troost bij muziek. Zoals Dylan bij The Nearest Faraway Place van The Beach Boys. Ook zijn vader hield van dat nummer. Als hij er naar luistert lijkt vader hem nabij te komen, hij troost hem en raakt hem aan. Op die manier ‘vertrekt’ Dylan vaak, maar hij houdt toch zicht op Griff. Welk geheim schuilt er achter die muziek, achter Dyls heen-en-weer gaan, kan hij misschien ‘dreekegmo’ (omgekeerd) leven?

De lezer van dit dan weer vrolijke, dan weer ontroerende boek zal – zeker als hij of zij weet wat het is om iemand te verliezen – af en toe een traan moeten wegslikken. De onverwachte afloop is mooi gevonden.

Een mooie invoelende roman. Voor jong volwassenen geschreven, maar ook voor ouderen zeker het lezen waard.

Hayley LongEen verre plek vlakbij. Vertaald uit het Engels (The Nearest Faraway Place) door Angelique Verheijen. ISBN 978-94-0270-172-2, 286 pagina’s, €15,00. Amsterdam: HarperCollins 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Young adults. Bookmark de permalink.