What is love? Gedichten

Dit is mijn leven

Twintig gedichten over zeer uiteenlopende onderwerpen, meestal over de diepere zaken van het leven: God, het leven, de dood, dilemma’s en de natuur.

Het merendeel van de gedichten vormen een zoektocht naar de essentie van het leven. Het is opvallend dat de auteur veel vragen stelt, maar nooit tot een duidelijke conclusie komt. Alles blijft open. Het leven. Het leven is als een feest. Ga feestend door het leven! Het leven is als een beest. Ga beestend door het leven. Het titelgedicht What is love? Positief: Een gevoel dat wij dichten, bezingen, en verfilmen. Negatief: De liefde is om te verbranden…, te cremeren…, te verteren.

Enkele gedichten zijn wat lichter van toon en zijn zelfs humoristisch. Een voorbeeld is het eerste gedicht De gele kanarie en de papagaai. Een papegaai die jaloers is op een kanarie, maar uiteindelijk toch tevreden is met zijn eigen identiteit. Humor en levenswijsheid. Een kostelijk gedicht. Heel geestig is ook Ode aan de wiskundeleraar. Pure poëzie, zowel qua vorm als inhoud.

Auteur

Jay A. Lecton (1968) noemt zichzelf een divers mens. Ze is van Surinaamse afkomst en ze voelt zich aangetrokken door de Indiase cultuur. Ze schrijft en dicht al dertig jaar. Deze dichtbundel is een cadeau aan zichzelf, ze noemt het haar wedergeboorte in het woord.

 

 

 

 

In veel gedichten gaat het over God en de dood. Over God wordt met respect gesproken. Zij beseft dat alles door God is gegeven. Maar daar is ook altijd de duivel: zie daar de duivel … staat altijd op de vloer… staat altijd op de loer. Opmerkelijk is het gedicht Zwaar weer. Hier klinkt enige kritiek op God, kennelijk is Hij de veroorzaker van het slechte weer. Ik blijf vertrouwen op U HERE….Maar hoe lang nog… HOE LANG NOG… DAT IK DIT ZWARE … WEER MOET TOLEREREN? Prachtig is het gedicht The Sea. Eén en al bewondering voor de schepping but only God can make the sea.

De bundel bevat ook een zestal gedichten in het Engels, dat maakt het wel wat minder toegankelijk. Wat wel opvalt is dat wat betreft ritmiek deze gedichten soepeler lopen. Het zijn zeker niet de slechtste gedichten. Ter ere van haar afkomst plaatste ze enkele regels in het Hindi. Het slotgedicht  Pyar ka gam  is ook in de Hindi-taal. Gelukkig geeft ze er de Nederlandse vertaling bij.

Een sympathieke dichtbundel over de zin van het leven.

Jay A. Lecton – What is love? ISBN 978-94-6247-106-1, 40 pagina’s, € 12,95. Delft: Bestelmijnboek 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Poëzie. Bookmark de permalink.