Mijn eerste moord en andere verhalen

Verrassende vertellingen

Een bundel met zeer verschillende verhalen die niet alleen qua inhoud, maar ook qua omvang verschillen.

Dit boek heeft een zeer gevarieerde inhoud. De korte verhalen bevatten zowel tragiek als humor en vaak een onverwachte wending.

Het eerste stuk is wat afwijkend voor deze schrijver: het speelt in Nederland en in deze tijd. Wel heeft het een mythische kant. Ook de al eerder uitgegeven novelle Een ware held is opgenomen. Het heilige water kan ook best een novelle genoemd worden. Het is een zeer origineel verhaal over twee blinde geliefden die denken beeldschoon te zijn. Ook hier is er weer een onverwachte wending. De auteur put niet alleen uit eigen werk, maar heeft ook het beroemde Aquis submersus uit 1876 van Theodor Storm toegevoegd. Hiermee wordt een vergeten schat uit de literatuur in een nieuwe vertaling onder de aandacht van de lezers gebracht.

Auteur

Martin Michael Driessen (1954) was opera- en toneelregisseur. Nu is hij een zeer productief schrijver en vertaler. Voor Rivieren ontving hij in 2016 de ECI-literatuurprijs. Zijn roman De pelikaan bereikte de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2018.

 Orfeus is gedeeltelijk gebaseerd op de mythe van Orpheus en Eurydice. Alleen is die omgekeerd, want nu is Orpheus dood, terwijl in de oorspronkelijke mythe Eurydice zich in het dodenrijk bevindt. Hij mag hij zijn geliefde nog één dag zien: En de goden namen hem tot zich. Maar uit mededogen met haar grote verdriet vergunden zij zijn geliefde nog één dag met hem. De geliefden zeilen een dag op het Braassemermeer. Het is een verhaal met nogal wat seks die wat plichtmatig overkomt. Ze sloot haar ogen weer en stond willig toe dat hij haar lichaam bediende. Er is vooral veel ironische humor. Zo is de vrouw bang dat haar man op deze extra dag voortijdig zou sterven. ‘Niet inslapen, hè,’ zei ze. ‘Ik wil koffie.’ Kostelijk is de beschrijving van een ontmoeting met een motorboot waar een man zijn vrouw bevelen geeft. Net zoals in eerdere verhalen van deze schrijver krijgen we weer een falende man te zien. De dag eindigt met een afgang: de zeilboot gaat stuk en aan het eind wil de motor niet starten.

De zes korte verhalen zijn vermakelijk. De inhoud zullen we niet verklappen. Ze hebben soms een meesterlijke pointe. Dat geldt zeker voor Vrouwen en kinderen eerst en De zon. Ze doen denken aan Roald Dahl, ook diens schrijfselen kennen vaak een volkomen onverwachte, tragische afloop. Heel apart is het titelverhaal Mijn eerste moord. Eigenlijk gaat het om een zeer ernstig feit. Maar het vertelperspectief is vanuit een kleuter, het is allemaal heel naïef, echt de denkwereld van zo’n klein jongetje. Ondanks de ernst van de zaak kun je er toch hartelijk om lachen.

Enigma is een voorbeeld van de verscheidenheid van de stukken. We bevinden we ons in de tijd van Napoleon. Hoofdpersonen zijn een militair en de beeldschone Céleste. Beiden zijn van adel en lijken voor elkaar bestemd, althans dat vindt iedereen. De geschiedenis zit vol romantiek en de heldhaftigheid van Louis is met veel lichtvoetigheid en ironie geschreven en natuurlijk is er weer het onverwachte einde.

Een prachtige en vermakelijke verhalenbundel die heel veel moois te bieden heeft.

Martin Michael DriessenMijn eerste moord en andere verhalen. ISBN 978-90-282- 8220-9, 253 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Korte verhalen. Bookmark de permalink.