Getal van het beest. Als waanzin regeert

Terreur in Europa

Religieuze mafkezen strijden tegen de Islam. God en Trump lijken met hen.

Hannah Soehari, Indische Nederlandse, woonde in 2005 als uitwisselingsscholier bij een Amerikaanse familie. Als ze in 2018 door de KRO/NCRV wordt uitgezonden om een documentaire te maken over het verschijnsel megakerken, laat ze de kans niet lopen bij haar Amerikaanse gastgezin langs te gaan. Niet alleen bewaart ze goede herinneringen aan de familie Hemphill, maar ook is ze haar vriendje Rick Hurley niet vergeten. Hoe zou het met hem zijn?

Hannah merkt al gauw dat de sfeer in Amerika onder de regering van Trump nogal is verhard. Overal ziet ze meer bewaking dan vroeger. Daarnaast wekken haar bruine huidskleur samen met haar islamitisch klinkende achternaam soms argwaan. Ze wordt door het gezin Hemphill echter liefdevol ontvangen. Rick blijkt nogal veranderd. Hij ging het leger in en heeft tijdens uitzendingen waarschijnlijk PTSS opgelopen. Wanneer Hannah vertelt over de documentaire stelt hij voor haar langs enkele megakerken te gidsen.

De enorme kerkgebouwen waar duizenden gelovigen tezamen komen verbazen Hannah. De mensen komen overigens niet alleen om diensten bij te wonen. Er is overal muziek van gospel tot rock an’roll, overal ligt het fastfood opgestapeld, men kan zich vergapen aan pantomimespelers, lassowerpers, rodeo-acts, clowns…

Tezelfdertijd woedt in het Midden Oosten harde strijd. Koerden en Christenen proberen uit het oorlogsgeweld van Syrië te ontsnappen en via Turkije en Cyprus het rustige Europa te bereiken. Zo ook Alec Hayes en zijn vrouw Jihan Bakr. Ze krijgen hulp bij hun vlucht, want er wacht hun een speciale taak. De organisatie waarvoor ze werken willen dat ze terugkerende jihadisten gevangen nemen. Daarbij hebben ze het vooral gemunt op de allerergste beulen.

In totaal worden er vier gepakt en op geheime plekken in Nederland, België en Frankrijk vastgehouden. Vooral Jihan, die zwaar heeft geleden onder de IS-terreur, zou ze het liefst onmiddellijk willen afmaken. Dit gebeurt echter niet, want ze zullen voor een ander doel gebruikt gaan worden.

Auteur

Chris Houtman (1955) is schrijver en regisseur. Akte van berouw was zijn thrillerdebuut en werd genomineerd voor de Gouden Strop. Ook Het negende gebod werd goed ontvangen. In Getal van het beest, een treffende titel die ontleend is aan een tekst uit de Apocalyps, schetst de auteur een griezelig doembeeld waarin christelijke en mohammedaanse theocratieën om de macht vechten.

Doorgedraaide christenen beramen onder de toegeeflijke paraplu van hun president Trump een complot. Ze willen door middel van een afschuwelijke aanslag de islam in diskrediet brengen zodat de weg open ligt voor invoering van hun eigen extremistische, dwangmatige denkbeelden.

Dit boek schetst een herhaling van gebeurtenissen als de brand in het Berlijnse Rijksdaggebouw op 27 februari 1933 en de terreuraanvallen op 11 november 2001 in de VS. Fictie voelt als realiteit.

Chris Houtman – Getal van het beest. ISBN 978-90-452-1751-2, 398 pagina’s, € 17,99. Uithoorn: Karakter Uitgevers 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Terrorisme. Bookmark de permalink.