Beste Obama

‘Ik ben en blijf een loyaal Amerikaans staatsburger…

Selectie uit de miljoenen brieven die de Amerikaanse president Obama kreeg en de antwoorden daarop. Over armoede, eenzaamheid, verlies, verdriet, wanhoop en boosheid, maar ook over dankbaarheid en blijdschap.

In dit boek zijn de meest bijzondere brieven uit het enorme aantal epistels, die de voormalig president van Amerika tijdens zijn ambtsperiode ontving, bijeen gebracht. Het geheel biedt een prachtig beeld van wat er leeft onder een groot aantal Amerikanen.

Het boek bevat slechts een selectie; een dwarsdoorsnede zo u wilt, van de miljoenen(!) brieven die president Obama van de Amerikaanse bevolking ontving gedurende zijn acht jaar in het Witte Huis. Boze brieven, dankbare brieven, smeekbedes en alles daar tussenin. Alle brieven werden op onderwerp gecategoriseerd en ze werden allemaal beantwoord, of ze nu positief of negatief waren. Bovendien werden er elke dag tien brieven geselecteerd die de president zelf onder ogen kreeg.

Toen ik president Obama vroeg hoe hij op het idee was gekomen om tien brieven per dag te lezen, dacht hij even na. Toen zei hij: Pete Rouse. Hij zei het achteloos, alsof iedereen die naam wel kende. Pete was heel fanatiek over de correspondentie vervolgde hij. Toen ik als groentje in de Senaat kwam, zat hij daar al heel lang. Hij heeft mij de kracht van de post bijgebracht.

Een prachtig tijdsbeeld en een beeld van ‘de Amerikaan’. Democraten en Republikeinen, ze klommen allemaal in de pen om de president deelgenoot te maken van hun gedachten, ideeën en emoties. Zij schreven hem over een enorme diversiteit aan onderwerpen en elke dag opnieuw las Barack Obama tien van de brieven zelf. Zijn assistente Fiona, selecteerde deze tien brieven en ontzag hem daarbij geenszins. Het was beslist niet zo dat hij alleen de loftuitingen onder ogen kreeg. Obama nam de tijd om deze brieven te lezen en te beantwoorden. In enkele gevallen ging dat zelfs verder.

Samenstelster

Jeanne Marie Laskas is een Amerikaanse auteur, journalist en professor. Laskas heeft inmiddels zeven boeken op haar naam staan. Laskas schrijft bovendien al 20 jaar voor diverse kranten en tijdschriften, waaronder The New York Times Magazine, Smithsonian Magazine, The Atlantic, en The Wall Street Journal. Daarnaast geeft zij les aan de Universiteit van Pittsburgh.

‘Beste Obama’ is een inspirerend en aangrijpend boek geworden, simpelweg door een groot aantal brieven te bundelen. Het boek laat niet alleen zien dat Amerikanen, ondanks hun vele verschillen, wel degelijk één volk vormen, maar de brieven schetsen bovendien een wondermooi beeld van Obama zelf, als persoon en als president van het volk.

Kortom, een heerlijke open kijk op de Amerikaan en zijn (voormalig) president en chapeau voor de samenstelster die het initiatief nam dat leidde tot dit bijzondere boek!

Jeanne Marie LaskasBeste Obama. Ontwapenende brieven aan de 44ste president. Vertaald uit het Engels (To Obama. With love, joy, hate and despair) door Robert Newgarten. ISBN 978-94-027-2930-6, 446 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: HarperCollins 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen, Verenigde Staten. Bookmark de permalink.