Alya’s keuze

Vikingen op rooftocht naar Spanje

Plunderend langs de kusten van West-Europa.

Het is het jaar 842. Alya is een veertienjarig Moors meisje van hoge komaf. Ze woont in Cordoba, destijds de grootste stad van de wereld. Ze is een uitzonderlijk talenwonder en heeft meestal maar een paar weken nodig om zich goed in een nieuwe taal te redden. Als ze als tolk samen met een gezantschap door de Emir wordt uitgezonden valt ze in een hinderlaag en wordt als verkocht als slavin.

Door haar taalvaardigheid weet Alya aan talloze levensbedreigende situaties het hoofd te bieden. Uiteindelijk redt ze in Friesland het leven van de hooggeplaatste Viking Hammer. Ze reist met hem mee naar Noorwegen om een nieuw leven te beginnen.

Uit dankbaarheid dat Alya hem het leven heeft gered, wordt ze na aankomst in Noorwegen niet alleen ontlast van haar slavinnenstatus, maar komt het zelfs tot een huwelijk met Hammer. Ze wordt door haar nieuwe familie liefdevol wordt bejegend. Aan haar rustige leven komt echter snel een einde.

Halfdan, de koning der Vikingen heeft het plan opgevat om een oorlogsexpeditie naar Andalusië te organiseren. Hoewel Alya inmiddels zwanger is, verplicht de koning Hammer om zijn vrouw als tolk mee naar Spanje te nemen.

Alya bekijkt de vooruitzichten van deze reis naar haar geboortegrond met gemengde gevoelens. Niet zozeer omdat ze wellicht op zee haar kind zal moeten baren, maar vooral omdat ze mogelijk haar familie onder ogen zal komen. Zij, een islamitische die trouwde met een ongelovige! Wat zullen de gevolgen zijn?

Auteur

Hay van den Munckhof (1949) gaf 42 jaar les aan de bovenbouw van een basisschool. Dit boek is het vervolg op de historische avonturenroman Alya. Het is een fascinerende beschrijving van West-Europa na Karel de Grote.

Natuurlijk is de tocht van Alya een tikje onwerkelijk, maar kom, laat deze auteur zijn lezers meeslepen van Zuid-Spanje via Frankrijk, Friesland naar Noorwegen en vandaar per schip weer terug naar Andalusië.

 

Ondanks de af en toe wat zwaar aangezette moraliteit die doet denken aan De Engelandvaarders van K. Norel, is dit tweede slotdeel opnieuw een heerlijke vertelling. De schrijver heeft in een inleiding ervoor gezorgd dat dit tweede deel uitstekend los kan worden gelezen. Maar waarom zou de lezer zich tekort doen?

Hay van den MunckhofAlya’s keuze. ISBN 978-90-239-5587-0, 240 pagina’s, € 16,99. Utrecht: Uitgeverij Mozaïek 2018.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Cultuur, Geschiedenis. Bookmark de permalink.