100 Snelle Wereldrecepten

In een wip klaar en toch lekker

Voor wie weinig tijd heeft en toch lekker wil eten.

Het is lastig om iets nieuws te zeggen over het nieuwe kookboek uit de reeks Lekker & Simpel. Juist omdat het zo simpel is vroeg ik me bij een aantal recepten heimelijk af of het dan wel echt lekker zou worden. Maar ik zou zeggen: probeer het gewoon, net zoals ik.

Het boek bevat echt lekkere recepten met ingrediënten die op een creatieve manier allerlei verschillende toepassingen krijgen. Wraps worden niet alleen als wrap gebruikt, maar ook bijvoorbeeld als de snel-klaar flammkuchenbodem en een blikje croissantdeeg wordt omgetoverd tot lekkere kaneelbroodjes.

Auteurs

Sofia Chanou en Jorrit van Daalen Buissant des Amorie begonnen in 2012 met de populaire blog www.lekkerensimpel.com. Daarnaast schreven zij de kookboekemreeks Lekker & simpel, waarvan dit al weer het derde deel is.

Van ieder continent hebben ze de landen met de populairste keukens uitgekozen. Daaruit kozen ze een paar gerechten waarvan het recept eenvoudig te maken is. De foto’s zijn zoals gewoonlijk weer fijn in hun eenvoud en helderheid. Als je doet wat ze zeggen dan wordt het ook echt zo.

Uitgeprobeerde recepten

Chakalaka Een groente curry met bloemkool en witte bonen (en paprika en winterwortel). Een goedkoop, vullend, gezond en lekker recept. Wat de groene kruiden op de foto zijn weet ik niet maar ik vermoed dat dat koriander is. Wij hebben het in ieder geval zonder groene kruiden erop gegeten wij hebben het gecombineerd met de naan (zie hieronder).

 

 

 

Yogurtlu kebab Gehaktballetjes in tomatensaus met een knoflook-Turkse (of Griekse-) yoghurttopping. Heerlijke Turkse balletjes. Lekker met rijst of een stuk Turks brood. Voor herhaling vatbaar. En nog een keer. En nog een keer…

Naan Supergemakkelijk snel te maken heerlijk broodje. Nodigt ook uit tot experimenteren met kruiderijen. Het deeg is op basis van zelfrijzend bakmeel en yoghurt. Dat is handig want dat hebben de meeste mensen denk ik wel standaard in huis. In 20 minuten heerlijke warme knapperige naan op tafel. Op de foto staat ook een schaaltje van wat eruitziet als courgette met rozijnen. Jammer dat daar het recept niet van gegeven wordt. Het ziet er lekker uit. De naan doet het ook fantastisch als ontbijtje als je vergeten bent brood te kopen en geen zin hebt in pannenkoeken. Daar kun je nog eens indruk mee maken.

 

Schnitzel Een zelf gepaneerde schnitzel. Echt niet ingewikkeld en zo ongelofelijk veel lekkerder dan de kant en klare schnitzels uit de winkel. Ook hier staat een gerecht bij wat niet genoemd wordt in het recept, maar dat bleek gelukkig wel twee bladzijden verderop te staan. Gelukkig maar, want het is een verrukkelijke frisse koolsalade met appel.

Reibekuchen Heerlijke knapperige aardappelkoekjes van geraspte aardappel met een beetje ui. Gegarneerd met peterselie. Maar wat ligt er nou nog meer op dat bord? Ah…weer de geheime koolsalade.

Krautsalat En daar is hij dan. De mystery guest van de twee vorige bladzijden. Ik zou hem zeker maken, vooral als je de reibekuchen en/of de schnitzel maakt.

 

 

 

Flammkuchen Dunne pizza met ui en spek. Ook in hun vorige boeken maakten de auteurs al handig gebruik van wraps om allerlei lekkers te maken. Zo ook voor deze Duitse Flammkuchen. De peterselie uit het recept lijkt op de foto verdacht veel op rucola met plakjes lente-ui. Ik zou daar zelf ook voor gaan. Maar peterselie is vast ook een goede combinatie.

Kaiserschmarren Een soort lichte, luchtige mislukte pannenkoek. Na een minuut moet je je pannenkoek kapot maken en keren. Neeeee….dacht ik; dat is vast te snel, want de bovenkant is nog helemaal vloeibaar. Gevolg was dat de eerste portie niet helemaal was zoals hij moest zijn. Bij de tweede portie heb ik braaf gedaan wat me opgedragen werd en dat bleek een heel goed idee.

 

 

 

Ondertussen hebben we al zoveel recepten uit dit boek bereid dat het te ver gaat om ze allemaal te bespreken. Zo hebben we een Grieks diner samengesteld met de Moussaka, de Griekse salade, de Spanakorizo (rijst met spinazie en een topping van feta) en (omdat we dachten dat we dan nog honger zouden hebben) de Kolokithokeftedes.

En een Franse avond met Ratatouille, Uiensoep (heel veel ui en daardoor een beetje zoetig waar duidelijk aan tafel een kamp voor en een kamp tegen was) en Salade Niçoise.

De Roti kip, de Pindasoep en de Surinaamse rijstschotel vormden samen een heerlijk Surinaams maal.

Als je het even niet meer weet, als je niet te lang in de keuken wilt staan en toch heel erg lekker wil eten dan is dit je boek. Een boek dat inspireert tot gezellige en smakelijke thema-avondjes.

Sofie Chanou & Jorrit van Daalen Buissant des Amorie – Lekker & simpel. 100 Snelle Wereldrecepten. ISBN 978-94-615-6248-7, 223 pagina’s, € 20,00. Amsterdam: Bertram + de Leeuw 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.