Zomervacht

Loyaal erbarmen

Zorg voor zijn geestelijk gehandicapte broer wordt voor puber een louterende vakantiebaan.

Moeder Milou is op huwelijksreis met een nieuwe partner. Gewoonlijk bekommert zij zich het meeste om Lucien. Veel meer dan Maurice van wie ze is gescheiden. Hun zestienjarige zoon bevindt zich in een inrichting. Hij kan vrijwel niets. Niet praten, niet lopen, niet eten, niet drinken. Lucien is bovendien volkomen incontinent. Waarschijnlijk begrijpt hij maar erg weinig wat om hem heen gebeurt.

Vader Maurice en Brian, hun jongste zoon van dertien, wonen in een caravan-kamp tussen de rotzooi. Vader is een luie sjacheraar die een spoor van schulden achter zich aansleept. Hij verdient wat bij door een andere caravan aan een zekere Emile te verhuren. Emile was ooit leraar en is nu op de vlucht voor zijn vroegere leven. De twee terreinbeheerders Henri en Jean zitten wanbetaler Maurice dagelijks achter de vodden om allerhande schulden te vereffenen. Zoon Brian maakt er het beste van door met iedereen de lieve vrede te bewaren. Verder zijn er nog hun honden Rico en Rita.

Het verzorgingstehuis van Lucien wordt die zomervakantie verbouwd. Wanneer Maurice er lucht van krijgt dat er een vergoeding tegenover staat als Lucien een maandje bij hem kan verblijven, hapt hij onmiddellijk toe. Nu zijn ex op huwelijksreis is claimt Maurice opeens gretig de lucratieve verzorging van zijn oudste zoon waar hij anders nauwelijks naar omkijkt. Binnen enkele dagen wordt Lucien door een busje gebracht.

Natuurlijk is hun caravan niet geëquipeerd voor de verzorging van een zwaar gehandicapte. Zo blijft het peperdure, verstelbare ziekenhuisbed dat is meegekomen, ongebruikt buiten staan. Het kan er niet in. Lucien moet dan maar Brians bed., zijn broer krijgt een matras op de grond. En dat zal niet het enige zijn wat hij op zijn bordje krijgt.

Auteur

Jaap Robben (1984) vestigde met zijn romandebuut Birk zijn reputatie als begenadigd auteur. Dit De Wereld Draait Door Boek van de Maand van september 2018 maakt die reputatie in alle opzichten waar. Met name zijn fenomenale taalvaardigheid dwingt respect af.

Brian beschouwt zijn broer als een soort halve dinosaurus. De laatste overlevende van zijn soort. Zijn opstelling jegens zijn oudere broer is echter volstrekt loyaal. Ook als vader binnen de kortste keren de volledige verzorging aan hem overlaat, accepteert Brian deze taak zonder veel gemor.

Spoedig blijkt dat zijn vakantiebaan als ziekenbroeder Brian boven het hoofd groeit. Zijn vader is hele dagen weg, de medicatie die Lucien nodig heeft luistert nauwer dan gedacht en bovendien wordt de dertienjarige jongen flink afgeleid door een brandend hartsgeheim dat hij met zich meedraagt.

Hoofdpersoon Brian loopt vast in een situatie waarin hij onmogelijk het hoofd kan bieden aan de wereld van volwassenen. Het wachten is op een dramatisch slot.

Een puntgave roman.

Jaap RobbenZomervacht. ISBN 978-90-445-2501-4, 316 pagina’s, € 21,99. Amsterdam:  Uitgeverij De Geus 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.