De droomlijst

Moeder maakt dromen waar van zwaargewonde zoon

Bucketlist moet Louis uit coma doen ontwaken.

Iedere zaterdag doet Thelma urenlang pogingen haar luie 12-jarige zoon Louis uit zijn bed te krijgen om samen het dagprogramma uit te gaan voeren. Zo ook op 7 januari 2017. Als de twee eindelijk op pad gaan om met oma te lunchen, wordt Thelma, een echte carrièrevrouw, door haar baas gebeld. Ze zal dit weekeind een spoedklus moeten doen. Ze luistert onwillig naar zijn verhaal terwijl Louis verder racet op zijn skateboard. Maar dan – buiten haar beeld – slipt de jongen, verliest zijn evenwicht, valt op straat en wordt aangereden door een vrachtwagen. Hij wordt ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht. Louis is zo zwaar gewond dat de artsen vrezen dat hij niet uit zijn coma zal ontwaken. Ze geven hem en zijn wanhopige moeder vier weken de tijd om te hopen op een medisch wonder.

Thelma is wanhopig, drinkt zich eerst een slag in de rondte, maar wordt door haar moeder net op tijd uit de dreigende goot gered. Louis moet vechten, zegt haar moeder en Thelma meevechten. Dan vindt Thelma in Louis’ kamertje thuis onder het matras een wonderboekje. Daarin heeft Louis een lijst van ervaringen opgeschreven die hij per se vóór zijn dood wil meemaken. Hij schrijft: ‘Het is iets als een lijst met dromen, maar niet helemaal, want ik heb alleen dingen opgeschreven die me te realiseren lijken’. Na lang nadenken, besluit Thelma  deze bucketlist te gaan afwerken, de gebeurtenissen te filmen en de bijbehorende verhalen te gaan vertellen aan Louis. Als de gebeurtenissen doordringen tot in zijn diepe slaap vormen zij misschien de reden om eindelijk wakker te worden. De eerste wens is ‘De lichtjes van Tokio bewonderen vanaf een wolkenkrabber’, gevolgd door een aantal andere Tokio-dromen. Thelma boekt een vlucht. Ze kan niet anders.

Auteur

Julien Sandrel (1980) is geboren en getogen in Zuid-Frankrijk en werkte jaren als marketingdirecteur bij een mineraalwatermerk. Dit boek is zijn romandebuut en meteen ook een compleet ‘droomdebuut’. Het werd een bestseller en is inmiddels verschenen  in meer dan dertig landen.

Louis’ dromen zijn af en toe extreem, maar voor Thelma en oma – die Thelma uit louter bezorgdheid op de voet volgt – niet onuitvoerbaar. Het leidt tot grappige situaties. Zo was het Louis’ wens een voetbal-clinic te volgen en Thelma kan niet anders dan meetrainen met de groep. Gelukkig is trainer Edgar op de hoogte van haar verhaal en er groeit een warme band tussen de twee. Maar uiteindelijk bezorgt de laatste wens van haar zoon Thelma als alleenstaande moeder flinke hoofdbrekens, want de slapende Louis heeft het in zijn hoofd gezet om zijn echte vader te vinden.

Een boek dat beurtelings grappig en ontroerend is, dat zo beeldend beschrijft hoe Thelma het ongeluk van haar zoon ervaart waardoor ook bij de lezer de tranen in de ogen schieten. Of de jongen tot leven komt als de lijst is afgewerkt of juist dan de vrede vindt zijn ogen voorgoed te sluiten… lees en leef mee met een brok in de keel.

Wie dagelijks kinderen het verkeer in ziet gaan en ze nakijkt met angst en beven zal heel veel in dit verhaal herkennen. Akelig actueel.

Julien Sandrel – De droomlijst. Vertaald uit het Frans (La Chambre des merveilles) door Liesbeth van Nes. ISBN 978-94-031-1860-4, 222 pagina’s, €18,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.