Breng me terug

Hartstochtelijke schreeuw uit het verleden

Twaalf jaar na haar verdwijning meldt zich de dood gewaande vriendin van de hoofdpersoon. Past zij nog in zijn leven?

Finn McQuaid en zijn vriendin Layla waren in 2006 op terugweg van een skivakantie naar Engeland. Onderweg in Frankrijk maken ze een tussenstop. Wanneer Finn weer verder wil rijden blijkt Layla onvindbaar. Finn wordt zelfs enige tijd vastgehouden als verdachte, maar moet weer worden vrijgelaten. Van Layla ontbreekt elk spoor.

Twaalf jaar later is Finn een succesvol effectenhandelaar geworden. Sinds een jaar woont hij samen met Ellen, de één jaar oudere zus van Layla. Na jaren ontstond tussen Ellen en Finn een bijzondere band die uitliep op een liefdesrelatie. Finn is van plan haar ten huwelijk te vragen.

Uit de tijd dat Layla nog in zijn leven was heeft Finn een goede vriend en vriendin overgehouden. Het zijn Harry, zijn compagnon, en Ruby, met wie hij vroeger een relatie had, met wie hij nog steeds goed kan opschieten.

Op zeker moment zijn er allerlei tekenen die er op wijzen dat Layla wellicht nog in leven is. Na twaalf jaar lijkt dit eigenlijk erg onwaarschijnlijk. Vlak na haar verdwijning zijn alle scenario’s al vruchteloos nagegaan. Was Layla gekidnapt, verongelukt, bewust ervandoor gegaan? Na al die tijd, gaat iedereen er tenslotte vanuit dat Layla niet meer in leven is.

Het begint met geheimzinnige e-mailtjes die Finn krijgt toegestuurd. Nadat Finn de afzender heeft ontcijferd blijken ze afkomstig van iemand die Layla heet. Een sterkere aanwijzing volgt wanneer een klein Russisch Matroesjka poppetje wordt toegestuurd. Finn weet dat Layla die bij zich had toen ze verdween. Aan een lichte afwijking herkent hij specifiek dit poppetje als bezit van Layla. Als Ellen haar zus meent te zien tussen winkelend publiek en een oude tuinman zelfs een kort gesprek met Layla heeft is Finn er zeker van dat zijn vroegere geliefde nog leeft.

Het brengt hem in een groot dilemma. Wil hij haar eigenlijk wel terug, nu hij op het punt staat met haar zus te trouwen? Finn wordt helemaal wanhopig als Layla schrijft pas werkelijk contact met hem te willen, als hij aan een vrijwel onacceptabele voorwaarde voldoet.

Auteur

B.A. Paris (1958) heeft na haar debuut Achter gesloten deuren haar reputatie als auteur van thrillers gevestigd. In dit boek is ze in staat met een beperkt aantal personages de lezer voortdurend op het verkeerde been te zetten.

Finn begrijpt niets van de situatie en vermoedt dat Harry of Ruby een vreemd spelletje met hem spelen. Ook wantrouwt hij het vreemde gedrag van zijn eenzelvige buren die niemand in hun huis toelaten.

Wie van een lang uitgesponnen spanningsboog houdt wordt uiteindelijk verrast door een bizarre ontknoping.

B.A. Paris – Breng me terug. Vertaald uit het Engels (Bring me back) door Ireen Niessen. ISBN 978-90-263-4294-3, 326 pagina’s, € 20,00. Amsterdam: Ambo | Anthos 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.