Volle bloei

Hoe geweldig de impact van vriendschap kan zijn

Op een begraafplaats bezoeken vijf vrouwen het graf van hun geliefdes. Vijf totaal verschillende vrouwen die slechts gemeen hebben dat ze in de zeventig zijn.

Greetje heeft er net een gevangenisstraf van twaalf jaar op zitten vanwege de moord op haar man. Danny is ooit tweede geworden bij het Nationaal Songfestival en getrouwd geweest met de Duitse, en rijke, Wolfgang die ze na zijn faillissement in het trapgat zag hangen. Anneke verzorgt niet alleen het graf van haar overleden man, maar ook de graven die er onverzorgd bij liggen. De echtgenoot van Wanda heeft altijd alles voor haar geregeld en haar daardoor onthand achtergelaten. Lies heeft haar leven lang voor haar immer terminale moeder gezorgd, totdat die het vliegtuig pakte om met haar Argentijnse internetlover op zijn ranch te gaan wonen en haar dochter alleen en nog maagd, achterliet.

Wanneer Lies haar plan om eindelijk een man te strikken die ook een groot verlies heeft geleden uitvoert door snikkend bij het graf van haar ‘geliefde’ te zitten, staat er plots een man achter haar. Blij dat haar doel bewaarheid zou kunnen worden glimlacht ze verdrietig naar hem. De man beantwoordt haar lieftalligheid echter niet, maar probeert haar in zijn woede te wurgen: hij was de echtgenoot van de overledene. Maar dan stappen er vier boze bejaarde vrouwen uit de bosjes en scheldend en hinkend kiest hij het hazenpad. Op dat moment barst er een hoosbui los, waarop ze zich schuilend onder een mausoleum aan elkaar voorstellen. De vijf vrouwen kijken elkaar zwijgend aan. Wat een absurditeit. Een bijna-moord en redders die in niets op elkaar lijken, maar zonder overleg een front vormen.

Auteur

Hetty (Hendrika) Kleinloog (1958) is (toneel)schrijver, tekstdichter en toneelregisseur. Als afstudeerproject richtte zij de lesbische Toneelgroep Mevrouw Jansen op. Vanaf 2000 schrijft ze televisiedrama. Zij werkt mee aan tv-series als ONM, Lotte en SpangaS. Zij is weduwe van de veelzijdige activiste Jet Veseur.

 De gebeurtenis op de begraafplaats schept een band: ze beloven elkaar te helpen de droom die elk van hen nog heeft te laten uitkomen. Zo kijkt Danny ernaar uit nog een keer een hit te maken, Greetje wil weten of ze werkelijk haar man vermoord heeft, Wanda is van plan zelfstandig een wereldreis te maken en Lies hunkert naar een liefdesrelatie. Anneke is tevreden met haar leven, maar vertelt pas veel later dat ze snakt naar het kind dat ze op haar vijftiende heeft gekregen en gedwongen heeft afgestaan.

De vrouwen steunen elkaar bij al hun verlangens. Sommige wensen lopen weliswaar op een debacle uit, maar de vriendschap kan niet meer stuk.

Een roman over het leven van vijf vrouwen in de zeventig? Zijn die nog interessant? Ja zeker! Ook als bejaarde kun je nog dromen hebben en, met behulp van vriendinnen, die verlangens proberen te laten uitkomen. De auteur geeft de dames elk hun verleden waardoor ze zijn zoals ze zijn. Het boek is hilarisch en tegelijkertijd ontroerend, omdat de drijfveren van de dames zo herkenbaar zijn.

Een boek dat je niet weg kunt leggen.

Hetty Kleinloog – Volle bloei. ISBN 9789460683985, 414 pagina’s, € 19,99. Baarn: Uitgeverij Marmer 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.