Ster van het noorden

Duivelse dictatuur

Noord-Korea had jaren geleden een programma om vanuit Zuid Korea jonge mensen te ontvoeren, ze te hersenspoelen en vervolgens te misbruiken voor subversieve doelen.

Het is juni 1998. De zee was kalm. Het was de dag waarop Soo-min samen met haar vriendje Jae-hoon verdween. Beiden lagen verliefd van elkaars aanwezigheid te genieten aan een baai van een Zuid-Koreaans eiland. Het is een plek die zo’n twintig kilometer van de Noord-Koreaanse grens ligt. De jongelui worden ontvoerd door een Noord-Koreaans commandoteam en over de grens gebracht.

De politie zet een grote zoekactie in om de jongelui terug te vinden. Er wordt extra gespeurd, want Soo-min Williams is Amerikaans staatsburger. Haar overleden vader was in de Verenigde Staten een hoge legerofficier. Haar moeder Virginia Han keerde met Soo-min en haar tweelingzusje Jenna terug naar Zuid-Korea.

Tweelingzus Jenna voelt zich na de verdwijning van haar zus ontheemd. Ze studeert in Amerika, maar kan haar draai slecht vinden. Tot op een moment iemand uit Japan haar wil spreken. De man had ooit een zoon van veertien die ontvoerd werd naar Noord-Korea. Zou iets dergelijks misschien ook haar tweelingzus kunnen zijn overkomen? De ontmoeting blijkt min of meer gearrangeerd door de CIA. Deze organisatie wil Jenna graag in hun organisatie hebben. Ze spreekt immers vloeiend Engels en Koreaans. Bovendien blijkt ze over nog enkele belangwekkende eigenschappen te beschikken. Jenna raakt bovendien zeer gemotiveerd voor het spionagewerk omdat ze een mogelijkheid ziet haar verloren tweelingzusje terug te vinden.

Intussen lopen de spanningen tussen Noord-Korea en de VS behoorlijk op omdat het land van de geliefde leider Kim Jong-il bezig is met raketlanceringen. Niet alleen Washington wordt nerveus, maar ook in de top van de Noord-Koreaanse machthebbers gonst het. Vooral van angst, want ook hoge functionarissen hoeven maar een kleine misstap te begaan of de gevreesde staatsveiligheidsdienst grijpt in. De kleinste beschuldiging van afvallig gedrag leidt tot executie en werkkamp voor de hele familie tot in de derde generatie. De terreur loert alom.

Auteur

D.B. John is journalist en schrijver. Hij woonde jaren lang in Zuid-Korea Hij is één van de weinige westerlingen die meermalen Noord-Korea heeft bezocht.

Dit is een waanzinnig meeslepende historische roman en politieke thriller. Goed gedocumenteerd wordt de lezer meegenomen naar één van de meest ijzingwekkende dictaturen ooit. Hoewel de schrijver zich enige romantische armslag veroorlooft blijft er een feitelijk verhaal overeind staan waar men van rilt.

Mede omdat aan het slot een uitgebreide verklarende uitleg als ook een begrippen- en woordenlijst wordt bijgeleverd is dit boek niet alleen uitermate spannend, maar ook buitengewoon informatief.

D.B. John – Ster van het noorden. Vertaald uit het Engels (Star of th North) door Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre. ISBN 978-94-031-1870-3, 448 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2018.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Cultuur, Detective / Thriller, Spionage. Bookmark de permalink.