De stalker in de nacht

Jacht op een seriemoordenaar

Kort achter elkaar worden moorden gepleegd die veel overeenkomsten vertonen. Inspecteur Erika Foster is eigenzinnig en standvastig. Zonder veel medewerking van haar collega’s gaat ze op jacht.

In hoofdstuk één zijn we getuige van de eerste moord. De moordenaar gaat zeer omslachtig te werk. Al snel is er een tweede moord met dezelfde kenmerken. Deze politieroman heeft twee verhaallijnen: die van de moordenaar en die van inspecteur Erika Foster. Al snel weten we wie de moorden pleegt. Erika is al gauw op het goede spoor, maar ze krijgt weinig medewerking. Bevelen worden door haar genegeerd en ze wordt van de zaak afgehaald. Alleen speurt ze verder.

Auteur

Robert Bryndza (1979) werd in Groot-Brittannië geboren. Tegenwoordig woont hij Slowakije. Hij is de schrijver van een reeks politieromans met inspecteur Erika Foster in de hoofdrol. De serie bestaat uit zes delen waarvan er nu twee zijn vertaald in het Nederlands. Het meisje in het ijs werd ook hier een groot succes. Zijn boeken werden vertaald in 28 talen.

 

Verleden

Beide ’tegenstanders’ hebben in het verleden heftige dingen meegemaakt. Het is twee jaar geleden dat in een politieactie Mark, de partner van Erika, werd doodgeschoten. Zij raakte ernstig gewond. Vanaf dat moment had ze het gevoel gehad dat ze in een nachtmerrie zat waaruit ze nooit meer zou ontwaken. Wraak voor het verleden is het duidelijke motief voor de moorden, maar wat dat verleden was wordt pas later onthuld.

Politie

Deze roman heeft talrijke eigenschappen van andere politieromans. Allereerst de verhouding tussen de hoofdpersoon, de eigenlijke speurder en zijn superieuren. Deze willen een zaak snel rond hebben en het mag geen geld kosten. Erika heeft zo haar eigen ideeën waar ze aan vasthoudt. Ze negeert zelfs bevelen, waardoor ze op vakantie wordt gestuurd. Alleen en in haar vrije tijd gaat ze toch door. Dit is een bekend patroon. Dan is er ook nog de onderlinge rivaliteit, de jaloezie en de kansen op promotie bij de collega’s. Ook deze zaken komen regelmatig in andere thrillers voor.

Spanning

Dit vlot geschreven boek is zonder meer spannend, maar we krijgen als lezer wel erg vroeg veel over de moordenaar te weten. Het einde, als Erika er alleen voorstaat, is verrassend.

Over Erika Foster lezen we graag nog meer.

Robert Bryndza – De stalker in de nacht. Uit het Engels (The Night Stalker) vertaald door Willeke Lempens. ISBN 978-90-225-8322-7, 375 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Uitgeverij Boekerij 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.