Moordspel

Kaarten met de dood

In de straten van Manhattan is een seriemoordenaar actief. Als aanwijzing voor het volgende slachtoffer laat hij bij elk lijk telkens een speelkaart achter, als een kers op de taart.

De vierendertigjarige Dylan Reinhart is professor in de Criminele Gedragsanalyse. Als schrijver van het boek De permissieve theorie over seriemoordenaars geeft hij het college ‘introductie in het brein van de psychopaat’. Na afloop wordt hij aangesproken door Elizabeth Needham. Ze is rechercheur bij de New York Police Department (NYPD) en heeft een belangrijke mededeling. Alles lijkt er namelijk op te wijzen dat Reinhart binnenkort vermoord zal worden.

Via een journalist heeft een onderzoeksteam van de NYPD een belangrijke aanwijzing daarvoor gekregen. Een bloedspoor wel te verstaan, want Reinhart heeft de minst voorkomende bloedgroep AB negatief. Op een exemplaar van zijn boek De permissieve theorie is op de achterkant met dit bloed een doodsbedreiging geschreven.

Zes dagen geleden viel het eerste slachtoffer, Jared Louden. Hij was doodgestoken in zijn huis. Nou ja doodgestoken, meer aan reepjes gesneden. Zijn bloedgroep was AB negatief. Bij zijn lijk was bovendien een speelkaart aangetroffen. Een klaver heer.

Wat later probeert Bryce VonMiller, zoon van een befaamde restauranthouder, een nieuwe drug te scoren. Het spul ziet er oranje uit en de dealer zegt dat het pulp heet. Gewillig laat Bryce zich de vloeistof onder de huid inspuiten. Wanneer hij daarop zijn lichaam helemaal voelt verslappen, neemt de dealer zijn hoofd vast, drukt zijn linker ooglid omhoog en spuit met een naald boven de pupil in het oogwit. Na twee seconden heeft Bryce niets meer om na te vertellen. Wanneer de politie arriveert treft rechercheur Elisabeth Needham in een broekzak van de dode een harten twee speelkaart aan.

Intussen hoopt de burgemeester van New York binnenkort herkozen te worden. Omdat het hem in dit verband er alles aan te doen is een seriemoordenaar te stoppen, vraagt hij Reinhart om als deskundig psycholoog het politieteam te versterken.

Het duurt niet lang of harten twee wordt werkelijkheid. In een hotelkamer vindt een kamermeisje een naakt stel. Ze zijn doodgeschoten. De vrouw houdt de bebloede penis in haar mond. Elisabeth en Dylan vinden een in haar bilnaad gestoken ruiten negen.

Auteur

James Patterson (1947) is een Amerikaans auteur van voornamelijk thrillers. Hij schreef reeksen als Alex Cross en Women’s Murder Club. Hij was als auteur de partner in crime van ex-president Bill Clinton, waarmee hij het recent verschenen President vermist schreef.

Dit is een klassiek opgebouwde misdaadroman. Allereerst moeten de betekenis van de speelkaarten en de motieven van de seriemoordenaar duidelijk worden. Daarna kan de jacht op de psychopaat pas goed losbranden. Het zal nog verscheidene moordaanslagen duren voordat de lezer opgelucht het boek kan dichtslaan.

 

James Patterson – Moordspel. Vertaald uit het Engels (Murder Games) door Waldemar Noë. ISBN 978-94-031-2050-8, 448 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.