Laatste Leugen

Tandartsthriller

Nadat haar man bij een verkeersongeluk om het leven is gekomen ziet de treurende echtgenote een hoop lijken uit de kast vallen.

Nick Solberg is tandarts. Hij heeft Maisy, zijn dochter van vier, zojuist vanuit zijn praktijk opgehaald van balletles. Hij belt vanuit de auto met zijn vrouw Clara en vraagt of hij Mexicaans of Chinees eten zal meenemen. Clara, die reddert in het huishouden en zorgt voor baby Felix, zegt hem bij de afhaalchinees langs te gaan. Het is hun laatste telefoongesprek.

Niet lang hierna verschijnt er bij Clara een agent aan de deur. ‘Bent u Mrs. Solberg?’ vraagt hij, en wanneer ze dat beaamt, zegt hij: ‘Er is een ongeluk gebeurd’. De woorden en zinsneden die volgen zijn net zo ongrijpbaar als het ongeluk was: ‘te hard’ en ‘botsen’ en ‘boom’. Nick heeft, waar 30 km per uur was toegestaan, met 80 km per uur een bocht genomen en vervolgens de auto om een eik gevouwen. Hij is hersendood. Als door een wonder heeft de kleine Maisy alleen maar een kleine snee aan haar hand en is zij verder ongedeerd.

Clara’s wereld stort in. Haar rots in de branding is verdwenen. Ze staat er alleen voor en valt in een enorm gat. Voorlopig kan ze zich er nog niet toe zetten aan haar dochter uit te leggen dat papa nooit meer thuis zal komen. Tot haar verbazing begint Maisy verschillende malen over een ‘zwarte auto’ en een ‘slechte man’ waarvoor ze tijdens de fatale autorit bang was.

Terwijl Clara het hoofd boven water probeert te houden passeert in haar hoofd iedereen die mogelijk betrokken is bij of wellicht schuldig is aan de dood van haar man. Ze rust niet voor ze het naadje van de kous weet. Helaas maakt alles te weten niet gelukkig. Hoe meer Clara ontdekt des te huiveringwekkender wordt haar leven.

Auteur

Mary Kubica studeerde geschiedenis en Amerikaanse literatuur. Dit is de vierde roman van deze schrijfster van bestsellers.

In deze thriller komen afwisselend Clara en Nick aan het woord. Langzamerhand ontvouwt zich een woud aan leugens met als ultieme vraag: waarom nam tandarts Nick met onverantwoorde snelheid de scherpe bocht en knalde vervolgens op een boom? Zal het antwoord hierop de laatste leugen zijn?

Prima thriller, ook als u wacht op het wegtrekken van de verdoving.

Mary KubicaLaatste leugen. Vertaald uit het Engels (Every Last Lie) door Karin Pijl. ISBN 978-94-027-0101-2, 352 pagina’s, € 17,99. Amsterdam:  HarperCollins 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Medische wereld. Bookmark de permalink.