Duivelskruid

Helletocht van broedse waanzin

Achterlijke geloofsbeleving stort hartstochtelijke vrouw in hardnekkige geestelijke gespletenheid.

 Ondanks haar versleten lichaam leeft de tweeënnegentig jarige Tanne zelfstandig in haar boerenstulp. Geïsoleerd van de buitenwereld levert ze de laatste gevechten met de duivel. Haar hele leven heeft ze met satan geknokt.

Het begon al toen ze klein was. Haar vader en moeder waren verhinderd, maar ze vonden Tanne oud genoeg om in hun plaats naar een dodenwake te gaan om rozenkransen te bidden. Buurman Leo lag opgebaard, omringd door kaarsen en bloemen. Tanne is getuige van huiveringwekkende heidense gebeden en verhalen over vagevuur en duivel die het arme kind de stuipen op het lijf jagen. Haar wordt verstaan gegeven dat de duivel zelf hierbinnen is geweest en bezig is zijn volgende slachtoffer uit te zoeken. Dit boosaardig zaad valt bij de kleine Tanne in vruchtbare bodem. Ze meent dat satan met zijn mannelijkheid bij haar zal binnengaan.

Als ze de huwbare leeftijd bereikt voltrekken zich in het leven van Tanne gebeurtenissen die een uiterst wankele geestesgesteldheid verraden. Het gevecht met het kwade groeit uit tot een obsessie waar ze haar hele leven niet vanaf zal komen. Ze krijgt een dochter, Iris. Dit meisje zal zich met veel moeite ontworstelen aan de wurggreep van haar moeder.

Yara is de kleindochter van Tanne, die ze Omatanne noemt. Terwijl Iris alle contact met haar moeder probeert te vermijden voelt Yara zich aangetrokken tot haar grootmoeder die alle heil zoekt in een leven vol natuurvoedsel en krachtige kruiden, oliën en watertjes. De liefhebbende Yara kan echter niet voorkomen dat Omatanne uiteindelijk een gevaar voor zichzelf en haar omgeving wordt. Het eindspel met de duivel kan dan beginnen. De inzet is rust en zielenheil van Tanne. Tot verbijstering en afschuw van Iris en Yara blijken ook zij spelers in dit spel.

Auteur

Marita de Sterck (1955) is antropoloog. Ze is geïnteresseerd in groeirituelen en inwijdingsverhalen. Daarbij heeft ze vaak aandacht voor ingewikkelde relaties tussen generaties. Dit zien we ook terug in dit boek waar verschillende generaties rond de waanideeën van Tanne zich sterk maken voor hun existentie.

 

In deze roman is de weinig benijdenswaardige Tanne slachtoffer van bovennatuurlijke dwangneuroses en verstikkende schuldgevoelens. In haar psychotische gesteldheid is ze ervan overtuigd dat ze gevechten moet leveren met de hele wereld die haar kwaad gezind is. Het enige dat haar op de been houdt is de overtuiging dat de kracht in haarzelf sterker is dan de duivel. Zal zij zielenrust vinden?

Meeslepende vertelling over een leven lang uitzicht op de hel.

Marita de Sterck – Duivelskruid. ISBN 978-90-214-1437-9, 176 pagina’s, € 15,99. Amsterdam: Uitgeverij Querido 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.