De gekuiste versie

Schoonmaakster verwijdert de sporen van gepleegde misdaden

Susan moet en zal een cruise bij elkaar sparen. Daarbij overschrijdt zij steeds meer de grenzen tussen boven- en onderwereld.

Ik-figuur Susan maakt kantoren schoon. Ze kan de inkomsten goed gebruiken want ze is gescheiden en haar ex heeft haar bepaald niet riant achtergelaten. Daarnaast heeft ze een ideaal. Ze wil zo graag een cruise op een luxe schip als passagier meemaken en hoopt daar een nieuwe, knappe man op te doen: Een mens hoort niet alleen oud te worden. Ze is een fan van het programma Loveboat, daarnaast kijkt ze ook graag naar CSI.

Als haar werkgever Harold Susan aanbiedt om zo nu en dan een hotelkamer grondig te kuisen, waarin een overspelig stel heeft liggen rollenbollen, denkt ze hiermee haar ideaal, waarvoor ze € 3000,- bij elkaar moet sparen (ze houdt van de inhoud van haar cruisepotje continue de stand bij) sneller te kunnen verwezenlijken. Alles moet natuurlijk in het diepste geheim, maar Susan neemt wel de oude Madame Claudette, een dame die prat gaat op een scabreus verleden als figurante in de film, in vertrouwen. Susan maakt ’s nachts een beetje bij haar schoon en houdt haar gezelschap. De vrouwen zijn bevriend geraakt. Haar Hollandse buurman Kees, die misschien een oogje op haar heeft, mag in ieder geval niets weten.

In het begin lijkt alles probleemloos te gaan. Maar dan komt ze in de hotelkamer dingen tegen die haar niet aanstaan. Ze besluit echter van de nood een deugd te maken, meer geld te vragen en daarmee sneller de cruise waar ze zo naar uitziet bij elkaar te verdienen. Zeker als ze een geheimzinnige tekening vindt.

Auteur

Anne Daniel (pseudoniem, Mechelen 1971) is juriste. Nadat ze met man en twee honden naar Nederland verhuisde, ging ze haar heimwee naar België te lijf met het schrijven van misdaadromans die in haar vaderland spelen. Ze debuteerde in 2017 met de plezierige thriller De Manipulator. Dit is haar tweede boek, ook hierin heeft de vrouwelijke hoofdpersoon een apart beroep.

Het boek komt rustig op gang, maar raakt, naarmate Susan steeds ‘raardere’ dingen tegenkomt bij het schoonmaken van de hotelkamer, in een stroomversnelling. Susan gaat hier niet tegen in, maar weet wel op een slimme manier de zaken te eigen bate bij te buigen. En ze is geen harde egoïste, want ze laat anderen meeprofiteren. Ze bouwt een goede verstandhouding met Harold op, maar dat geldt bepaald niet voor diens Colombiaanse secretaresse, de bloedmooie  Olivia, die haar regelmatig dwarsboomt.

Het verhaal is met veel humor geschreven. Susan is goed in haar job. Zelfs haar ex Arno complimenteerde haar daarmee. Het was dan ook het enige compliment dat hij haar in zeven jaar huwelijk had gegeven. Susan is in gedachten nog niet klaar met hem.

Naast Harold, Olivia en Madame Claudette, komen er nog wat personen voor die kostelijk worden neergezet. De Hollandse buurman Kees met zijn in de reclame gekochte appeltaart van de Hema. ‘Vieze troep’, vindt Susan. En dan is er nog de vrolijke Anja, stewardess die het doet met pastoor Hugo, die haar in de zevende hemel brengt. En ook Arno duikt plotseling weer op.

Je gunt het als lezer Susan dat ze haar doel bereikt. Of dat ook gebeurt? De ontknoping is in ieder geval niet alleen origineel, maar ook beslist geloofwaardig. De titel is trouwens een trouvaille.

Genieten.

Anne Daniel – De gekuiste versie. ISBN 978-94-6242-086-1, 294 pagina’s, € 19,95. Westerlo (B): Kramat 2018.   

Dit boek werd tevens besproken in het programma Maak-Kennis-Maandag van MeerRadio op 1 oktober 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.