Het mysterie van de drie kwarten

De onsterfelijke Hercule Poirot

Beroemde Belgische speurder zegeviert over het kwaad.

Als speurder en mensenkenner Hercule Poirot na een lunchafspraak thuiskomt staat hem bij de voordeur een boze dame op te wachten. Sylvia Rule is haar naam. Zij is woedend op Poirot, want ze heeft een door hem ondertekende brief ontvangen waarin hij haar beschuldigt van de moord op Barnaby Pandy. Ze kent Pandy niet, Poiroit kent haar niet. Er ontstaat een onverkwikkelijk gesprek waarin de vrouw insinueert dat Poirot de brief heeft geschreven in opdracht van haar schoonzoon in spe. Als Poirot, aangeslagen door de valse beschuldiging, zijn huis binnengaat, wacht zijn bediende George hem op. Er zit een bezoeker die hem dringend moet spreken. Die bezoeker is een man, zoon van een bekend jurist. Ook hij zegt een brief te hebben ontvangen met de beschuldiging van moord op Pandy. Dat moet een gemene streek van zijn vader zijn, met wie hij jaren geleden het contact verbrak. Alsof het niet genoeg is, dagen er nog twee van zulke brieven op. Reden genoeg voor Poirot, zijn naam is immers besmeurd, om uit te zoeken wie Pandy is, of de man leeft of dood is en in het laatste geval of er sprake was van moord of van een natuurlijke dood.

Het wordt Poirot niet eenvoudig gemaakt. Gelukkig krijgt hij volop hulp van inspecteur Catchpool, trouwe vriend van Scotland Yard, van George en van zijn eigen, befaamde en immer werkende ‘grijze celletjes’. Broodnodig, want Barnaby Pandy is inderdaad enige tijd geleden op 94-jarige leeftijd verdronken in het bad. Maar was dat opzet of een ongeluk? Men zou het laatste vrezen. Zeker omdat Pandy’s medebewoners, zijn trouwe bediende en zijn twee kleindochters Annabel en Lenore plus Lenores kinderen een merkwaardig toneelstuk opvoeren. Ze lijken erg gelukkig samen, maar er hangt iets verkeerds in de lucht.

Auteur

Sophie Hannah (1971) is een bestsellerauteur. Haar thrillers worden in meer dan 35 talen uitgegeven. Als groot liefhebber van de misdaadromans van Agatha Christie (1890 – 1976) vroeg zij de beheerders van Agatha Christie Limited of zij de figuur van Hercule Poirot mocht laten herleven in misdaadromans in de stijl van de grand lady herself. Na een proef verkreeg zij toestemming. Ze ‘debuteerde’ met De monogram moorden en dit boek is inmiddels haar derde ‘Hercule Poirot mysterie’.

Een zoete versnapering in de vorm van ‘kerkraamcake’ vormt de basis van de oplossing. Vier vakjes in twee verschillende kleuren: wie daarin snijdt en aan het schuiven gaat, moet puzzelen om de juiste kwarten weer aan elkaar te krijgen. Onnodig om te zeggen dat het Hercule lukt. Er ontsnapt geen onverkwikkelijk detail aan de ogen van de immer keurig verzorgde Belg met zijn voor Britten onuitspreekbare naam. Langzaam, gravend als een mol in het duister, ontdekt hij het licht van de waarheid.

Een verrukkelijke nieuwe Poirot, geheel in oude stijl. En daarmee zo’n heerlijke, wat trage en daarom heerlijk ontspannende misdaadroman. Laat Hannah maar verder schrijven!

Sophie HannahHet mysterie van de drie kwarten (Agatha Christie. Een nieuw Hercule Poirot mysterie). Vertaald uit het Engels (The Mystery of Three Quarters) door Yolande Ligterink. ISBN 978-90-4435-488-1, 331 pagina’s, €19,99. Amsterdam: The House of Books 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.