Bloedspoor

Staatsterrorisme

Zweedse hoge ambtenaar stelt misstanden aan de kaak en moet dit met een uitzinnig wrede dood bekopen. Ook zijn dochter voelt zich belaagd en probeert zich te weren.

Wanneer de tien nagels uit zijn vingers zijn getrokken en alle tanden en kiezen uit zijn mond zijn gesloopt, glijdt Lennart met de gedachte aan zijn vrouw en twee dochters weg in de vuurzee die hem tot as zal verkolen. Brandweer, forensisch onderzoek en het politierapport spreken van een tragisch ongeluk met een gasfornuis.

Ook de oudste dochter Sara gaat uit van een ongelukkige gebeurtenis en zoekt er in eerste instantie niets achter. Ze heeft bovendien genoeg te stellen met het feit dat ze kort geleden in een voetgangerstunnel werd aangerand. De adem en de handen van haar belager plagen de zojuist afgestudeerde Sara dag en nacht.

Sara volgde een militaire basisopleiding en studeerde vervolgens politicologie in haar woonplaats Örebro. Nu ze 24 jaar is besluit ze een geheel nieuw leven te beginnen in Stockholm. Ze hoopt de angstige ervaring van de aanranding en het verdriet rond het overlijden van haar vader achter zich te laten. Om in haar levensonderhoud te voorzien heeft ze een baantje aangenomen in een eetcafé. Ze heeft een gehorige kamer gehuurd bij een snibbige huisbazin.

Het enige contact met vroeger zijn twee intieme vrienden van haar vader, Björn en Fabian, die zich nogal opdringerig gedragen. Daarbij laat Björn zich ontvallen dat haar vader zich met gevaarlijke zaken heeft ingelaten. Sara probeert zoveel mogelijk beide mannen te mijden. Wel houdt ze innig contact met een schoolvriendin.

Ondertussen maakt Sara kennis met Bella. Zij zit in de directie van Perfect Match Media en ziet in Sara een geschikte medewerker voor dit entertainment bedrijf. De laatste krijgt de baan en weet niet wat haar overkomt. Van de ene dag op de andere krijgt ze een hoog salaris, een riante onkostenvergoeding en prachtige huisvesting.

Ondanks de glamourwereld waar ze plotseling in terecht komt, kan Sara het gevoel niet onderdrukken dat er in haar nieuwe situatie iets niet klopt. Voorlopig kan ze er de vinger echter niet op leggen. Wel stelt ze vast dat allerlei mensen in het bedrijf zich soms eigenaardig gedragen en ook van Bella, hoe aardig ze ook is, krijgt ze geen hoogte.

Ondertussen ontdekt Sara in haar ouderlijk huis dossiers van haar vader. Die geven haar inzicht in opmerkelijke zaken waar Lennart zich mee bezig hield. Op een gegeven moment beseft ze dat ze zich in een levensgevaarlijke situatie bevindt.

Auteur

Louise Boije af Gennäs (1961) is een Zweedse auteur, feministe en schepper van een populaire Zweedse soap. Dit boek is het eerste deel van De Resistance-trilogie. Hierin trekt Sara ten strijde tegen een masculien staatmonopolie dat vrouwen- en kinderhandel gedoogt. Sara is een uiterst sensitieve vrouw die juist door de combinatie van hypergevoeligheid en een militaire opleiding weerstand kan bieden tegen het kwaad.

Naast de nodige spannende momenten en verrassende gebeurtenissen, wordt in dit boek flink wat feministische munitie aangedragen in de vorm van de breed uitgemeten dossiers van vader Lennart. Ook Sara heeft heel wat te lezen. Dit drukt helaas het tempo.

Wie de vrouwelijke weerbaarheid echter een warm hart toedraagt en niet bang is voor stevige huilbuien en talloze omhelzingen, zal deze thriller met plezier lezen.

Louise Boije af Gennäs – Bloedspoor. Vertaald uit het Zweeds (Blodlokan) door Corry van Bree. ISBN 978-90-452-1429-0, 432 pagina’s, € 15,00. Uithoorn: Karakter Uitgevers 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.