De schaduwschrijver

Pril ouderschap in de ban van terreur

Auteur accepteert een interessante opdracht. Helaas raakt hij verstrikt in een politiek spel en blijkt niet alles goud wat er blinkt.

Ilja Pelsgaard is een jonge schrijver die sinds een jaar Nederland heeft verruild voor Parijs. Terwijl zijn debuutroman maar langzaam vlot, ontmoet hij in de herfst van 2013 Emilie, een Franse journaliste. Ilja is inmiddels bij haar ingetrokken en heeft na enige tijd zijn vriendin bezwangerd. Vol liefde en met grote verwachtingen zien ze uit naar de geboorte van hun kindje. Het is inmiddels 2015. De aanslagen van november moeten nog plaats vinden.

In Nederland was Ilja een geharde journalist die niet met z’n ogen knipperde wanneer voor zijn ogen een jong gezin uit een autowrak werd gesneden. De wereld en al haar methoden om een mens te doden vreesde hij niet. Tot hij verliefd werd. De terroristische aanslagen jagen hem nu doodsangst aan. Niet voor hem zelf, maar omdat hij vreest dat Emilie zomaar slachtoffer kan zijn van zo’n aanslag. Als ze te laat van haar werk komt en ze geeft geen belletje is hij volkomen van de kaart.

Toen Ilja nog in Nederland werkzaam was, schreef hij een uiterst belastend artikel over een zekere advocaat Samuel H. Goedman. Ilja wist maar net aan een aanklacht te ontsnappen. De man wil nu opeens een gesprek met hem in Parijs. Zijn secretaresse neemt contact op met Ilja. Ze zegt dat de advocaat een belangrijke kwestie wil bespreken.

De ontmoeting met Goedman verloopt nogal eigenaardig. Uiteindelijk blijkt dat de strafpleiter aan Ilja het verzoek doet om als ghostwriter zijn biografie te schrijven. Omdat de schaduwschrijver in spe totaal geen inkomsten heeft en in feit leeft op de zak van Emilie, neemt hij de opdracht aan. Binnen de kortste keren staat er € 15.000 op zijn rekening. Wanneer het boek af is kan hij rekenen op 50% van de auteursvergoeding.

Emilie is echter verre van enthousiast en doet alles om haar geliefde van de opdracht af brengen. Niet alleen staat de figuur van Goedman haar niet aan, maar ook moet Ilja nu geregeld naar Amsterdam om met hem te overleggen. Zijn vriendin die intussen op alle dagen loopt, krijgt zij helaas gelijk. Goedman blijkt omringd door dubieuze politieke vriendjes en is volstrekt niet te vertrouwen.

Auteur

Ivo Bonthuis (1976) woont en werkt in Parijs. Dit is zijn derde roman. Hoofdpersoon Ilja Pelsgaard komt in een regelrechte schrijversspagaat terecht. Naarmate hij steeds verder wordt meegezogen in de spelletjes van Goedaard, wordt het voortdurend lastiger zich aan zijn contractuele verplichtingen te onttrekken. Vooral de eventuele restitutie van de 15 mille, waarvan een flink deel al is opgesoupeerd, hangt als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd.

Dan volgen in Parijs de aanslagen van november 2015.

 

De actuele ingrediënten van het verhaal, de plezierige schrijfstijl als ook de kruidige humor maken deze roman aantrekkelijk om te lezen.

Ivo Bonthuis – De schaduwschrijver. ISBN 978-90-468-2396-5, 224 pagina’s, € 17,50. Amsterdam: Uitgeverij Nieuw Amsterdam 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Terrorisme. Bookmark de permalink.