Sexdagboek

Een dagboek over seks

‘Het bespreken van je seksleven is een taboe. Daar heb je het niet over. En daarom moet dit boek worden geschreven. Iemand moet het doen. Laat mij dat dan maar zijn.’ Zo kondigt Heleen van Royen dit boek aan.

Het beschrijft op een vrij feitelijke en open wijze een jaar lang alle sexactiviteiten die de schrijfster ontplooit. De lezer wordt meegenomen in de diverse standjes, handelingen en plaatsen waar dit gebeurt

Vanmiddag om 16:35 uur heb ik besloten een seksdagboek te gaan bijhouden. Ik lag op mijn rug in bed. Bart stond over me heen, wijdbeens. Hij had zijn geslacht nog in zijn hand. We waren allebei net klaargekomen. Hij had zijn zaad over mijn buik en borsten geloosd. Ik had een vibrator gebruikt terwijl ik toekeek hoe hij zich boven me aftrok.

Bart is negenentwintig, bijna dertig. Als hij volgende week dertig wordt, gaat de vlag uit. Ik ben eenenvijftig. Ik zou zijn moeder kunnen zijn. Maar dat ben ik niet. Ik ben zijn vriendin, we wonen samen. Dit dagboek is bedoeld om een gedetailleerd beeld te geven van ons seksleven. Ik hou ervan om dingen vast te leggen. Want je raakt alles kwijt. Hoe langer je leeft, hoe meer jaren je achter je hebt in plaats van voor je, des te vager de herinnering aan de jaren die achter je liggen wordt. De gebeurtenissen staan je nog wel bij, maar de momenten, de precieze momenten, de opbouw van de gebeurtenissen verdwijnt. Als je jong bent zie je scherper. Onthoud je alles beter. Ik wil onthouden wat ik met Bart heb. Het zijn gouden tijden. Ik wil ze kunnen herbeleven. En ik wil dat je meeleest. Ik wil dat jij weet wat een seksleven kan inhouden. Omdat je dat eigenlijk nergens kunt naslaan.

Met deze woorden geeft de auteur aan waarom zij besloten heeft een dagboek bij te houden.  Haar idee triggert en in de media is dan ook veel aandacht geweest voor dit boek. Veel zaken zijn pas interessant als je ze in een bepaalde context plaatst. Zo is het naar mijn mening ook met seks. En dat is juist wat dat in dit boek ontbreekt. Het bestaat uit een vrij plastische en zeer uitgebreide beschrijving van seksuele handelingen. Dat begint al na een paar bladzijden te vervelen, waardoor het lezen bijna een kwelling wordt.

Auteur

Heleen van Royen (Helena Margaretha Kroon 1965) schreef diverse bestsellers, zoals De Gelukkige Huisvrouw en Godin van de Jacht. In haar boeken neemt seks een prominente rol in. Al eerder gaf zij een kijkje in haar leven. In 2017 ging een documentaire over de dementie van haar moeder in première.

Ook in dit boek krijgt de lezer een kijkje in het leven van de schrijfster. Het lijkt er op dat zij vooral erg trots is op de manier waarop zij seks heeft en dit met de wereld wil delen. Alleen is dat voor een lezer lastig te plaatsen omdat zij niet in dezelfde context zitten. ‘De gemiddelde Nederlander’ is getrouwd, heeft een gezin, een baan en doet ook nog vrijwilligerswerk. Hierdoor doet  deze minder aan seks dan de schrijfster. Dat is niet erg als men daar maar tevreden mee is. Veel interessanter zou het boek zijn als naast de auteur nog een keur van andere vrouwen (en mannen) hun seksleven beschreven. Want dan pas kan je als lezer echt een indruk krijgen hoe het kan zijn.

Het boek is door de auteur niet opwindend bedoeld. Alleen is het resultaat een saai boek over iets wat juist toch wel een heel opwindend onderwerp had kunnen zijn.

Heleen van RoyenSexdagboek. ISBN 978-90-488-3867-7, 272 pagina’s, € 22,50. Amsterdam: Lebowski Publishers 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Seksualiteit. Bookmark de permalink.