President vermist

De machtigste man ter wereld staat praktisch alleen.

De Amerikaanse president verlaat in het diepste geheim het Witte Huis in een vertwijfelde poging een verwoestende terreuraanval op zijn land te voorkomen. Zijn kansen lijken vrij klein.

De lezer wordt gelijk in het diepe gegooid. De Amerikaanse president Jonathan (Jon) Duncan moet voor een speciale onderzoekscommissie van het Congres verschijnen. Hij zou het uitschakelen van een topterrorist hebben verhinderd. Als men de tegen hem geuite beschuldigingen gelooft wacht hem een afzettingsprocedure. En dan blijkt plotseling, zoals vaker in dit boek, niets te zijn wat het lijkt.

Dit boek is een thriller. Het bijzondere eraan is dat de president van de Verenigde Staten de hoofdrol speelt. Niet alleen zijn land wordt bedreigd, maar ook zijn ambt en ook zijn leven worden bedreigd. Wie zit er achter? The Sons of Jihad of toch Rusland? Hij kan slechts een enkeling in vertrouwen nemen, want hij vermoedt dat er een verrader zich in zijn naaste omgeving bevindt. Bovendien mogen zijn belagers niet door krijgen wat hij weet. Hoe moet hij de naaste bondgenoten van Amerika informeren zonder dat er iets uitlekt?

Auteurs

William Jefferson (Bill) Clinton was een Amerikaans Democratisch politicus. Hij bracht het onder meer tot gouverneur van Arkansas en werd uiteindelijk de 42ste president van de Verenigde Staten (1993-2001). Tijdens zijn presidentschap zorgde zijn affaire met de jeugdige stagiaire Monica Lewinski (I did not have sexual relations with that woman) ervoor dat hij bijna werd afgezet als president. Toch was en is hij vrij populair, dit in tegenstelling tot zijn echtgenote Hillary, die mede hierdoor in 2016 de presidentsverkiezingen van Donald Trump verloor. Om ervoor te zorgen dat het boek niet leidt tot gedoe over Lewinski of Hillary heeft Clinton waarschijnlijk in dit boek van ‘zijn’ president een weduwnaar gemaakt, die nog steeds rouwt om zijn overleden vrouw. Het feit dat hij zelf ooit president is geweest zorgt ervoor dat hij als geen ander zich in kan leven in de hoofdpersoon. Allerlei zaken waar een president mee te maken heeft, zoals de vaak moeizame relaties met het Congres en met de vicepresident worden uit de eerste hand beschreven. Hij schreef al een aantal non-fictie boeken, maar dit is zijn eerste roman.

James Patterson (1947) is een bekende Amerikaanse thrillerschrijver. Van zijn boeken zijn 375 miljoen wereldwijd verkocht. Hij is dan ook in het bezit van het Guinness World Record voor de meeste nummer-1 bestsellers op de New York Times Bestseller List. Verschillende van zijn boeken zijn verfilmd.

Het schrijversduo weet vanaf de eerste bladzij een spannend verhaal neer te zetten. Jammer genoeg niet tot de laatste pagina, want al een tijdje daarvoor vindt de ontknoping plaats. De auteurs vinden het dan nog nodig verschillende losse eindjes aan elkaar te knopen tijdens een langdurige rede van de president tegen het congres. Dat had mijns inziens korter gekund.

Desalniettemin is deze thriller voor het overgrote deel behoorlijk spannend en de auteurs weten de vaart er zeker in te houden. Zeker de moeite waard.

Bill Clinton en James PattersonPresident vermist. Vertaald uit het Engels (The President is missing) door André Haacke, Ruud van der Helm en Waldemar Noé. ISBN 978-90-468-2452-8, 480 pagina’s, € 20,00. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Politiek, Verenigde Staten. Bookmark de permalink.