Het nadeel van eerlijkheid

Speciaal agent verdwenen bij undercoveroperatie

Op zoek naar harde waarheid.

Een zware aardbeving in Oost-Turkije komt Bruno Donner als geroepen. Het is zijn enige kans te ontsnappen uit de gevangenis, waar hij zes jaar eerder achter de tralies belandde tijdens een geheime Interpol-operatie. Maar waarom heeft al die tijd niemand naar hem gezocht?

Hij drinkt niet, gebruikt geen drugs en houdt zich verre van seks met medegevangenen. De kans is klein dat hij deze hel, waar afranselingen en eenzame opsluiting aan de orde van de dag zijn, levend zal verlaten. Maar inspecteur Donner heeft zich voorgenomen zichzelf nooit te verliezen. Want ooit zal de waarheid boven tafel komen.

Als de muren van gewapend beton met de stalen celdeur na heftige aardschokken instorten als die van Jericho grijpt Donner zijn kans en ontsnapt hij uit de puinhopen. Uiteindelijk stond ik rechtop. Op de tast controleerde ik mijn ledematen. Schrammen, builen en een enkele snee. Alles deed pijn, maar gelukkig had ik alles nog dat pijn kon doen.

Met hulp van de ambassade keert de 43-jarige inspecteur terug naar Parijs waar hij het laatst woonde met grote liefde Olga. Maar op dat adres wonen nu andere mensen. Zijn oude werkgever probeert hem ervan te overtuigen dat zijn verdwijning nut heeft gehad. Als u zes jaar gevangenisstraf niet kunt opbrengen voor het leven van miljoenen volwassenen en kinderen, dan bent u niet alleen een egoïst en een misbaksel, maar in mijn ogen een monster.

Donner, die bevorderd wordt tot commissaris, begrijpt dat zijn rol als speciaal agent niet zonder gevaar was. Maar het feit dat zijn lievelingsbroer Alex en zelfs zijn geliefde niet naar hem hebben omgekeken, blijft aan de ogenschijnlijk stoere kerel knagen.

Auteur

Marco Termes (1957) is schrijver, dichter en kunstenaar. Op zijn dertiende schreef hij al poëzie, tien jaar later volgde zijn eerste roman. Zowel in zijn gedichten als in zijn romans speelt zijn ex-vrouw Lilia Katrichenko een cruciale rol, zij het onder pseudoniemen. Op de avond dat hij haar op Cyprus leerde kennen, vroeg hij haar meteen ten huwelijk. Ze bleven zes jaar samen.

Als Donner langzaamaan zijn leven in Parijs weer probeert op te pakken, wordt hij benaderd door misdaadjournaliste Juliette Moreau. Al ver voor zijn verdwijning was ze door de gerenommeerde inspecteur gefascineerd, bekent zij hem en ze wil hem graag interviewen. Donner stemt hierin niet toe, want extra informatie zou zijn vijanden alleen maar goed uitkomen. Als zij echter weet waar Olga verblijft, besluit het tweetal samen op zoek naar de waarheid te gaan.

Juliette, of Jim zoals ze zich graag laat noemen, is tot over haar oren verliefd op Donner. Hij is erg gecharmeerd van de verleidelijke motorrijdster maar kan zich nog niet helemaal geven. Het is Olga die nog in zijn hoofd en hart zit.

Het avontuur brengt hen niet alleen naar zijn grote liefde van weleer maar ook terug naar zijn familie, die een duistere rol blijkt te hebben gespeeld bij zijn verdwijning. En zijn wraak zal zoet zijn.

Vanaf de eerste bladzijde maakt het boek meer dan nieuwsgierig. Soms keihard, soms uiterst humoristisch, soms ronduit vertederend; de lezer kan niet anders dan meeleven met de hoofdpersoon bij wie ondanks alles eerlijkheid hoog in het vaandel is blijven staan. Een echte pageturner!

Marco Termes – Het nadeel van eerlijkheid. ISBN: 9789490217785. 255 pagina’s, € 18,95. Amersfoort: Klapwijk & Keijsers Uitgevers 2018.  

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.