Penitenza

Italiaans avontuur eindigt in nachtmerrie

Nederlands stel verstrikt in maffiaweb.

Als Johan Jagers het aanbod krijgt om in de basiliek van Florella het wereldberoemde schilderij Penitenza te restaureren, neem hij dit met beide handen aan. Samen met zijn vrouw Merel, die voor deze unieke kans haar baan als filmrecensente heeft opgezegd, vertrekt hij voor een jaar naar Italië.

Het nog steeds verliefde stel neemt zijn intrek in een luxe appartement dat projectleider Gianni D’Alonzo voor ze heeft geregeld in het pand waar ook zijn dochter Loredana en haar Nederlandse man Daniël Brondgeest wonen. Heeft Johan niets met de op seks beluste macho, Merel heeft diep in haar hart een zwak voor hem. Ze kent hem immers nog van de middelbare school, waar hij toen al het stuk was en zij een lelijk eendje.

Daniël raakt op slag verliefd op de mooie zwaan die zij inmiddels is geworden. Dit probeert de charmante praatjesmaker voor zijn godvrezende vrouw verborgen te houden, evenals als zijn illegale praktijken wietteelt en het oplichten van toeristen. En niet te vergeten zijn vreemdgaan. Kom op, zeg. Eén keertje. Ik vraag je toch niet hem te verlaten voor mij? Ik durf te wedden dat jij in heel je leven nog maar één man gehad hebt. Ja hé? Wil jij sterven terwijl je nooit eens wat anders geprobeerd hebt?

Auteurs

Karin Kallenberg is geboren in Amsterdam, waar zij de lerarenopleiding Nederlands volgde. Inmiddels woont ze met haar gezin in Rome. Op een schrijverssite leerde ze de Vlaming Dimitri van Hove kennen, die informatica en grafische vormgeving studeerde. Het auteursduo schreef eerder de psychologische thriller B.B.

De oplopende seksuele spanning tussen Daniël en Merel ontgaat Johan. De serieuze restaurator heeft alleen maar oog voor zijn werk in de Santa Maria della Divina Provvidenza met haar beroemde fresco’s, glas-in-loodramen en de Penitenza (Boetedoening). Als hij weigert het achttiende-eeuwse meesterwerk van Brunacci modern te restaureren, krijgt hij een aanvaring met de projectleider. Als even later het levenloze lichaam van een stagiair wordt gevonden, krijgt Johan zo zijn vermoedens over de criminele familie met wie ze van doen hebben.

Ook de oma van Loredana houdt er schimmige praktijken op na. Maar Merel weet haar hart te winnen. De mater familias, die het gedrag van rokkenjager Daniël afkeurt omdat ze niets liever wil dan ook kleinkinderen van Loredana, trekt haar eigen plan. Doe je iets goeds om iemand gelukkig te maken, of omdat je er zelf gelukkig van wordt…?

Als Johan vervolgens betrokken raakt bij een afschuwelijk misdrijf en onschuldig in de gevangenis belandt spat de Italiaanse droom, die ooit begon met zwoele avonden vol pasta, wijn en limoncello, uiteen.

Omdat de hoofdstukken wisselend vanuit de hoofdpersonen zijn geschreven leest deze misdaadroman lekker weg. Genoeg voor een paar uur ontspannen genieten tijdens een zwoele avond, desgewenst met een heerlijk glaasje erbij.

Karin Kallenberg & Dimitri van Hove – Penitenza. ISBN 978-90-8660-355-8, 282 pagina’s, € 18,95. Arnhem: Uitgeverij Ellessy 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.