Kopiekat

Afgeknipte schaamlippen in de herhaling

Leden van een maffiafamilie overspelen hun hand met vrouwenhandel, oplichting, drugsdealen en talrijke moordpartijen.

Hoofdinspecteur Sara Vits en haar partner, de journalist Marc Ackein, worden geconfronteerd met dubieuze praktijken van de familie Laporte. Gérard Laporte is directeur en eigenaar van de cement- en betonfabriek Domicor.

De zaak begint met de vondst van een naakt meisje. Vits en haar collega Bert Verstraete doen onderzoek. Het meisje blijkt uiterst gewelddadig te zijn verkracht en vermoord. De afgeknipte schaamlippen doen de politiemensen huiveren. Een moment later wordt even verder het lijk van een man gevonden. Het kan haast niet anders of beide moorden hebben met elkaar te maken. Voorlopig maakt de politie geen vorderingen.

Het dode meisje wordt geïdentificeerd als Anouk Weyts. Terwijl haar ouders in de mening verkeerden dat hun dochter in Gent een vlijtig studentenbestaan opbouwde bleek Anouk bezweken voor een lucratief baantje in New Venus. Dit exclusieve bordeel is eigendom van Dominic Laporte, één van de zoons van Gérard.

Na enige recherchewerk valt het op dat de wrede moord op Anouk qua werkwijze buitengewoon lijkt op een onopgeloste zaak van een kwart eeuw terug. Hier werden ooit ook de schaamlippen afgeknipt gevonden. Als korte tijd later wederom een meisje op dezelfde manier wordt omgebracht en een derde op het laatste moment kan worden gered, lijkt het alsof een seriemoordenaar kopieergedrag vertoont.

Intussen meldt zich bij Ackein een zekere Johan Verkerke. Hij is slachtoffer van massaontslag bij Domicor. Volgens Verkerke houdt de oude Laporte er een bedrijfsvoering op na die het daglicht niet kan verdragen. Marc stort zich op de zaak en doet inderdaad vreemde ontdekkingen. Met name valt een dubieuze handelsrelatie met Italië op. Het zal niet lang duren of de loslippigheid van Verkerke komt deze ex-werknemer duur te staan.

Bart Dendooven en Jaak van der Zijpen zijn in dienst van Laporte. Sara en haar team komen er al snel achter dat deze twee allerlei vuile zaakjes voor de familie Laporte opknappen. Eén van beiden lijkt op te treden als huurmoordenaar.

De politie heeft niet alleen de moord op de twee meisjes in onderzoek, maar ze wordt ook geconfronteerd met afrekeningen in het criminele milieu, stromen zwart geld, verdachte bunga-bunga-feestjes en de echtgenote van Gérard Laporte die op verdachte wijze met de noorderzon naar het zuidelijke Italië is verdwenen. Haar verdwijning jaren geleden leidt nog steeds tot spanningen binnen de verdachte familie.

Auteur

Bert Bergs (1945), pseudoniem voor Robert Vandenberghe, is natuurkundige en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Gent. Hij schreef al verschillende thrillers. Ook in dit boek laat hij een enigszins nuchtere en academische schrijfstijl zien. Soms recht voor z’n raap, maar af en toe ook wat ‘uitleggerig’ leiden in deze thriller verschillende verhaallijnen tot de spectaculaire onttakeling van een criminele familie. Hierbij wordt geen enkele verwant gespaard.

Wie gesteld is op het neersabelen van het kwaad in een kalme betoogtrant, zal deze misdaadroman met plezier lezen.

Bert BergsKopiekatFraude en moord in Gent. ISBN 978-90-784-5987-3, 290 pagina’s, € 20,00. Arnhem: Uitgeverij Aquazz 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.