In de tuin van het beest

Leven met een seksverslaving

Erotiek zonder enige tederheid.

Adèle, journaliste bij een krant in Parijs, is getrouwd met Richard Robinson, een lieve hartelijke man, van beroep gastro-enteroloog. Het stel heeft een zoontje, Lucien. Op het eerste gezicht ontbreekt het Adèle aan niets, maar ze vindt het leven te leeg, te voorspelbaar. Ze snakt naar seks, maakt niet uit met wie, als de mannen maar hard zijn, haar grijpen, dwingen, vernederen, haar pijn doen. Ze wil een seks-speelpop zijn in de tuin van het beest, die man. Haar werk als journaliste geeft haar de kans op reis te gaan en zich dan volop te buiten te gaan aan seks, afspraken in de stad te hebben, zich op allerlei vreemde adressen als een hoer te laten nemen. Daar geniet ze van. Seks, hoe meer hoe beter. Haar attente, hardwerkende Richard kent deze kant van zijn vrouw niet. Op allerlei slinkse manieren komt Adèle aan haar trekken.

Toch gaat ze niet weg bij Richard. Ze zou dat ook niet willen. Ze houdt van haar man, ze is dol op haar zoontje al is ze niet echt een moederlijk type. Maar af en toe – als ze met z’n drieën een weekendje weg gaan – is ze oprecht gelukkig. Dat geluk duurt nooit lang. Al snel beginnen haar lichaam en haar geest op te spelen, om seks te vragen, om bevrediging. En dan weet ze niet hoe snel ze weer aan haar gerief moet komen. Ze is bloedmooi, maar ook hypochondrisch en zwaar anorectisch. Na afloop van haar snelle avonturen voelt ze zich vaak schuldig, maar soms – als ze  Richards collega’s tot seks drijft – voelt ze zich machtig.

Auteur

Leïla Slimani werd geboren in Marokko en groeide op in Frankrijk. Ze studeerde politicologie en handelswetenschappen, werd journalist voor Jeune Afrique en debuteerde in 2014 met dit boek. Het werd bekroond met de Prix La Mamounia, de grootste Marokkaanse literatuurprijs. Nadien schreef ze nog twee romans, van beide zijn de filmrechten verkocht.

Als Richard achter de seksverslaving van zijn vrouw komt wil hij aanvankelijk scheiden. Hij besluit tot andere maatregelen, neemt een baan buiten de stad aan en zet zijn vrouw op deze manier ‘gevangen’. Of dat resultaat heeft, is de vraag. Maar wat moet ze, kan ze weg? Zonder Richard zal ze zelf haar geld moeten gaan verdienen.

Slimani heeft een fascinerend, behoorlijk controversieel onderwerp ter hand genomen en dat prachtig uitgewerkt. Ze houdt voldoende vragen over om de spanning erin te houden. Durf, fraaie beelden, empathie, deze intrigerende roman bevat het allemaal.

Een schitterend debuut.

Leïla Slimani – In de tuin van het beest. Vertaald uit het Frans (Dans de jardin de l’ogre) door Gertrud Maes. ISBN 978-90-468-2321-7, 174 pagina’s, €19,99. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Erotiek, Fictie. Bookmark de permalink.