Het Pilgrim Fathers Complot

Jacht op het geloof

De moord op een vrijmetselaar stelt de politie voor raadsels. Er blijkt een connectie met de herdenking van het feit dat bijna 400 jaar geleden de Pilgrim Fathers vanuit Leiden naar Amerika vertrokken.

Peter de Haan, docent archeologie en geschiedenis, en zijn vriendin Fay Spežamorin, ook werkzaam aan de Universiteit Leiden, zijn aanwezig op de Open Avond van de Leidse Vrijmetselaarsloge. Fay is lid van de loge, Ze is verheugd haar vriend mee te kunnen nemen om alles wat ze in de loop der tijd aan Peter heeft verteld, nu daadwerkelijk aan hem te kunnen laten zien.

Als ze afscheid willen nemen van Coen Zoutman, de voorzitter of Achtbare Meester zoals zijn titel luidt, treffen ze deze dood aan. Het ongelukkige slachtoffer ligt badende in zijn bloed. Een winkelhaak werd met kracht in de borst gestoken en een passer is door de beide handen gepriemd.

Peter en Fay alarmeren ogenblikkelijk de politie. Vanwege de Open Avond waren veel mensen aanwezig. Een aantal blijkt inmiddels vertrokken. Het is voor rechercheur Rijsbergen en zijn team een schier onmogelijke opgave een correct overzicht van alle mogelijke aanwezigen te krijgen.

Op een gegeven moment komen twee verdachten in beeld. Tijdens de onlangs gehouden verkiezingen voor een nieuwe Achtbare Meester bleek in de Leidse loge een richtingenstrijd te hebben plaatsgevonden. Tot groot ongenoegen van sommigen werd Coen Zoutman gekozen.

Tezelfdertijd houdt Peter de Haan zich bezig een belangrijk jubileum. Binnenkort is het 400 jaar geleden dat een groep rechtzinnige Engelse protestanten vanuit Leiden via Southampton met de Mayflower naar Amerika vertrok. De emigranten hadden de Engelse staatskerk afgezworen. Hun aankomst in de Nieuwe Wereld wordt beschouwd als de kiem van het ontstaan van de Verenigde Staten.

De ontdekking van een tot nu toe onbekend manuscript werpt opeens een verrassend licht op een tot nu toe onopgehelderde kwestie. Een flink aantal van deze Engelse protestanten zag namelijk af van de reis naar Amerika. De ware reden waarom zij in Leiden bleven blijkt plotseling tot in Amerika en het Midden-Oosten schokkende gevolgen te hebben.

Peter wordt langzamerhand meegezogen in een complot vol mysteries. Aangezien hij en zijn vriendin het lijk van Zoutman ontdekten, behoudt De Haan de interesse van rechercheur Rijsbergen. Voorts vragen andere vrijmetselaars als ook medewerkers en bezoekers van het American Pilgrim Mueum van Leiden merkwaardige aandacht. Wanneer een tweede moord plaatsvindt, lopen de spanningen op. Peter wordt een speelbal van onvermoede krachten.

Auteur

Jeroen Windmeijer (1969) is antropoloog en socioloog. Hij publiceerde eerder De bekentenissen van Petrus en Het Pauluslabyrint. Samen met dit boek vormen zij een trilogie. In dit derde deel, dat probleemloos los kan worden gelezen, neemt de schrijver ons mee met de Mayflower die in 1620 aan de Amerikaanse kust voor anker ging. De opvarenden brachten niet alleen het geloof, maar ook het kwaad naar het land van de vrijheid.

Wanneer De Haan de geschiedenis achterna reist wordt hij daarmee levensgevaarlijk geconfronteerd. De Bijbel blijkt daarbij een huiveringwekkende reisgids.

Een prachtige thriller waarin feit en fictie elkaar achterna jagen.

Jeroen WindmeijerHet Pilgrim Fathers Complot. ISBN 978-94-027-0162-3, 496 pagina’s, € 19,99. Amsterdam:  HarperCollins 2018.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.