Willem van Hanegem

De eigenzinnige mening van een groot voetballiefhebber

Willems geheel eigen mening over spelers, trainers, bestuurders, Feyenoord, het Nederlands elftal en nog veel meer.

Willem van Hanegem (1944), bijgenaamd De Kromme is een voetbalicoon. Als speler werd hij met het ‘gouden’ Feyenoord drie keer landskampioen en won hij onder meer de KNVB Beker, de Europa Cup en de Wereldbeker. Hij speelde 52 interlands en maakte deel uit van het Nederlands elftal dat het beste voetbal speelde tijdens het Wereldkampioenschap van 1974. Als trainer werd hij met Feyenoord landskampioen en won hij tweemaal de KNVB beker. Daarnaast leidde hij onder meer als trainer AZ naar het kampioenschap van de Eerste Divisie en fungeerde hij onder Dick Advocaat als assistent-bondscoach van het Nederlands elftal.

Van Hanegem is vooral een groot voetballiefhebber en voetbalkenner. Hij is nog steeds heel betrokken en misschien wel daarom neemt hij nooit een blad voor de mond, ook niet in zijn columns in de krant en bij Ziggo Sport, waar hij als voetbalanalist fungeert. Daarmee maakt hij lang niet altijd vrienden in ‘het wereldje’, maar hij is nog steeds enorm populair bij de ‘gewone’ voetballiefhebbers.

Auteur

Frans van den Nieuwenhof (1963) werkte als journalist voor Het Nieuwsblad, Voetbal International en Sportweek. Hij was chef sport van het Eindhovens Dagblad en PSV-watcher. Thans is hij chefredacteur bij Voetbal International. Willem geeft hem zijn mening, recht voor zijn raap, waarbij uiteraard zijn indrukwekkende voetballoopbaan niet onbesproken blijft.

Willem begon in zijn woonplaats Utrecht als straatvoetballer. Met zijn wijk Het Centrum werd hij in 1957 kampioen van Utrecht en daarna kampioen van Nederland. Als hij wat rondscharrelt bij Velox, amateurkampioen van Nederland, wordt hij op zestienjarige leeftijd ontdekt door trainer Daan van Beek. Hij relativeert: Het is allemaal toeval. Denk ik.

Willem traint nauwelijks. Zijn hele leven heeft hij het belang van trainen en trainers sterk gerelativeerd. Het gaat om het eigen inzicht en de verantwoordelijkheid van de spelers. Toen hij bij Feyenoord kwam was de inbreng van coach Ben Peeters (een geweldige man. Lieve, aardige kerel) niet zo groot. Ondanks het winnen van de dubbel vertrekt Peeters en komt Ernst Happel, een groot verschil. Bij hem draait alles om wat de wedstrijd vraagt. Wij hielden ons niet bezig met een speelwijze of een concept. Willem neemt vaak zijn herdershond mee naar de training. Happel maakt van Feyenoord een zeer sterk collectief dat de Europacup wint.

Het is onmogelijk om alle onderwerpen te noemen die in dit boek vaak uitgebreid aan de orde komen. Ik noem er een beperkt aantal van: koppen, het verschil tussen hard en gemeen, de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord (Ik had niet het gevoel dat Ajax ons vaak de baas was), Willems mening over een groot aantal spelers en trainers, nadenken in het veld, zijn bijnaam De kromme, Ben de Graaf, Totaalvoetbal en de zogenaamde Hollandse school, de slimme Rinus Michels, de verloren finale van 1974, spelen met je buitenkant, zijn hekel aan scheenbeschermers, de mening van Johan Cruijff over voetbalzaken en het verschil van inzicht met de meer verdedigend ingestelde Wim Jansen.

Verschillende keren bespreekt Willem, per tijdperk, zijn favoriete voetballers. Zoals George Best, Pelé, Coen Moulijn, Johan Cruijff, Wim Jansen, Rinus Israël, Diego Maradona, Sócrates, Michel Platini, Romario, Zinedine Zidane, Lionel Messi, Christiano Ronaldo, Arjen Robben en de keepers Jan van beveren, Lev Jasjin en Gianluigi Buffon.

Hond met zeven lullen

Als Willem het ergens niet meer leuk vond, als speler en als trainer, dan vertrok hij. Hij gaf niets om geld. Zijn mening over clubbestuurders met geld, zoals Dirk Scheringa De meeste van die mensen zijn zo blij als een hond met zeven lullen dat ze bij een club op de voorgrond kunnen treden.

FOX deugt niet

Hij heeft niet veel op met FOX Sports: FOX is toch net een Ajax-zender? Dat irriteert mij. Je weet gewoon dat ze aan alle kanten geholpen worden. Als Viergever een tegenstander een elleboog geeft dan komt dat moment één keer in beeld, maar het wordt niet herhaald. Ze laten zien wat ze willen laten zien. Dat kan voor een club een belangrijk voordeel zijn. Het beïnvloedt de meningsvorming en daardoor de competitie.

Feyenoord

Hij is vol lof over de mensen bij Feyenoord die het veld onderhouden. De Kuip is ook internationaal een topstadion. Die mensen bij Feyenoord snappen het voetbal. Alle velden, ook de trainingsvelden, liggen er perfect bij. Ze weten: op die velden moeten wij weken.

Feyenoord heeft me altijd een ander gevoel gegeven dan welke club ook…Maar niet ten koste van alles. Ik denk dat Van Bronckhorst nog wel een tijdje bij Feyenoord kan zitten en dat zou ook verstandig zijn.

Het is een feest zo uitgebreid geconfronteerd te worden Willems hoogst eigen opvattingen over het voetbalspel. Soms zijn die bespiegelingen zo gedetailleerd dat de modale voetballiefhebber geneigd is om een stukje over te slaan tot het weer over andere voetbalzaken gaat. Mijns inziens had het boek zonder problemen een flink stuk ingekort kunnen worden. Dan blijft er nog genoeg over voor Willems vele fans om te genieten.

Frans van den Nieuwenhof – Willem van Hanegem. Buitenkant links. ISBN 978-90-488-4045-8, 416 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Voetbal Inside 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Voetbal. Bookmark de permalink.