Luma

Misbruik zorgt voor levenslang trauma

Na Oom volgden vele mannen, Luma wist zich niet te verweren.

Een kind was ze nog, Luma. Als vader en moeder Oom en Tante op bezoek hadden was het erg gezellig. En Oom, die lieve vrolijke man, bracht de meisjes dan naar bed. Hij was gek op de neefjes en nichtjes. Daarom vroegen Luma’s ouders hem ook wel eens om op te passen als ze een avond uitgingen. Dat deed Oom maar al te graag. Want wat niemand anders dan hij en Luma wisten, was dat hij bij het naar bed brengen Luma uitgebreid betastte. Later ging hij verder, hij verkrachtte haar zelfs. Hij gaf haar zwijggeld en vertelde dat als ze het zou verklappen, ze bij haar ouders weggehaald zou worden. Doodsbang hield Luma haar mond. En Oom ging gretig steeds verder.
Luma wordt bang voor mannen. Ze is blij als haar ouders, als ze zeventien is, terug verhuizen naar Suriname, het land waar ze vandaan komen. Maar ook daar heeft het meisje geen geluk. Ze loopt elke keer tegen dominante, verkeerde mannen aan die haar overheersen, aanranden, verkrachten. Nergens is ze veilig. Het zal wel aan haar liggen, denkt ze. Haar zelfvertrouwen daalt tot het nulpunt. Als ze een zoon krijgt en de vader geen interesse toont voor het kind, gaat ze terug naar Nederland. Ze wil daar haar toekomst opbouwen. Maar ook dan zit het haar qua relaties niet mee. Ze studeert, maar blijft toch onderaan de carrièreladder staan als een eenzame, onzekere muis. En dan ziet ze een tv-programma van Ophra. Daarin vertelt iemand over de levenslange invloed van een jeugdtrauma, als een kind seksueel is misbruikt. ‘Dat gaat over míj!’ denkt ze perplex. Nu kent ze de bron van haar onzekerheid. Nu weet ze waaraan ze moet werken.

Auteur

Lydia Brewster (1963) is geboren in Suriname en heeft afwisselend in Suriname en Nederland gewoond. Ze werkte als juriste en behaalde ook haar Master Business Administration (MBA). Dit boek is een autobiografische roman. Ze vertelt haar ervaringen en hoopt daarmee te bereiken dat er discussies op gang komen over het effect van jeugdtrauma’s op het leven van een volwassene. Ze wil met dit verhaal ook laten zien dat je dat trauma kwijt kunt laten en dan trots kunt zijn op jezelf.

De auteur vertelt haar eigen geschiedenis aan de hand van een sprookje. Tussen de ervaringsverhalen door wordt in cursief het verhaal verteld van een prinses die haar onschuld kwijtraakte, ondanks dat ze twee bewakers (bij Lydia haar ouders) had. Als de prinses haar onschuld terug wil krijgen komt ze in aanraking met allerlei mensen in de boze buitenwereld  – de Lokkers – die haar niet gunnen dat ze gelukkig is. Toch zoekt ze door. En ze vindt het geluk.

Een dapper boek, helder geschreven. Echt een verhaal waaraan mensen met dezelfde ongelukkige ervaringen moed kunnen ontlenen.

Een soort ‘zelfhulpboek’ zonder gebruikerstips.

Lydia Brewster – Luma. ISBN 978-94-9222-197-1, 175 pagina’s, €18,95. Amsterdam: Futuro Uitgevers 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Cultuur. Bookmark de permalink.