Alya

Middeleeuwse tocht door Europa

Meisje van veertien jaar is tolk bij een Arabisch gezantschap. Ze beleeft huiveringwekkende avonturen.

 Rond het jaar 900 hebben de Moren nog steeds het grootste gedeelte van Spanje in bezit. Alleen het noorden en oosten zijn in Christelijke handen. Dat zijn de koninkrijken León, Castilië, Navarra, Aragón en Barcelona.

De Arabische machtshebbers proberen tussen deze vijanden tweedracht te zaaien door bepaalde staten militaire steun te verlenen ten koste van andere. Zo wordt er naar Navarra een gezantschap gezonden om speciale hulp te bieden. In deze tijd zijn de moslims in Spanje erg machtig. Cordoba, hun hoofdstad, is dan de grootste stad ter wereld.
Alya is de dochter van de hofmeester van de emir. Ze is nog maar veertien, maar blijkt een soort talenwonder. Ze spreekt en schrijft niet alleen Arabisch en Berbers, maar ook Latijn, Grieks, Hebreeuws en Frankisch. De emir heeft van haar begaafdheid lucht gekregen en draagt haar op zich bij het gezantschap te voegen dat naar Navarra zal worden gezonden.

Alya heeft een persoonlijke slavin. Ze heet Oncha en is toevallig afkomstig uit Navarra. Alya en Oncha kunnen het goed met elkaar vinden, maar Alya heeft grote moeite met de onderdanige positie van Oncha als slavin.

De emir staat toe dat Oncha haar meesteres Alya mag vergezellen. Alya komt er achter dat Oncha slechts mee mag tot de grens van het Christelijk koninkrijk Navarra. Daar moet ze terug. Alya beseft dat als Oncha zonder haar bescherming wordt teruggebracht naar Cordoba, ze dit misschien niet zal overleven.

Beiden maken een plan dat Oncha kan vluchten naar de voor haar veilige Christelijke gebieden. Echter, vanaf het moment dat Oncha erin slaagt weg te komen op het paard van Alya, lijkt er van alles fout te gaan.

Alya wacht een helse tocht die haar tot in het noorden van Europa zal voeren.

Auteur

Hay van den Munckhof (1949) gaf 42 jaar les aan de bovenbouw van een basisschool. Deze historische roman combineert een feitelijke zwerftocht door het Middeleeuwse Europa met het betoverende avontuur van een buitengewoon begaafd meisje. Alya is namelijk in staat een vreemde taal pijlsnel op te pikken waardoor ze zich uit allerlei netelige situaties weet te redden.

Na de dood van Karel de Grote viel zijn rijk uiteen en Europa werd geteisterd door invallen van Noormannen en andere barbaarse volkeren. Reizen was een levensgevaarlijke aangelegenheid, slavernij de gewoonste zaak van de wereld en bruut geweld alom aanwezig.

Een spannend en informatief boek dat erg geschikt is voor jong volwassenen, maar ook ouderen zullen het beslist met plezier lezen.

Het tweede deel en tevens slot van deze roman is in voorbereiding.

Hay van den MunckhofAlya. ISBN 978-90-239-5359-3, 240 pagina’s, €16,99.Utrecht: Uitgeverij Mozaïek 2018.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Cultuur, Geschiedenis. Bookmark de permalink.