Diep in december

Aantrekkelijk lijk

Veroordeelde inspecteur wordt rattenvanger en kan het jagen op moordenaars maar niet laten.

Theo Wolf is sinds kort werkzaam bij Rat-O-Kill, een rattenbestrijdingsbedrijf. Het is twee dagen voor kerst en hij wordt uitgestuurd naar een bouwvallig en onbewoond pand om een rattenkolonie te verdelgen. De ratten begonnen volgens de buurvrouw mevrouw Wrobel grote schade begon aan te richten. Ze trof in haar keuken pindavormige keutels van twee centimeter, wat op de bruine rat duidt. Banaanvorming keutels, zoals ieder wel weet, zijn immers van de zwarte rat die liever op zolders en daken huist.
De neus van Theo Wolf, ex-rechercheur, was zodanig ontwikkeld dat hij in het desolate pand  al snel een moord rook. Zeker van het parfum van de dood beklom hij de trappen. Op de tweede etage was voldoende licht om het gezwollen lijk te ontwaren dat in een plas bruine pap op de planken lag te gisten. Wat er van haar wegrottend hoofd overbleef zat in een doorzichtige plastic zak van de Aldi, waarbij tandvlees en lippen versmolten waren tot één plompe massa.

Wolf had een aantal jaren geleden een verkeerde persoon doodgeschoten. Hij had hem ervan verdacht zijn zestienjarige dochter te hebben vermoord. Later werd de juiste verdachte aangehouden, maar toen was Wolf al vier jaar gevangenisstraf aan het opknappen. Eenmaal weer vrij was zijn leven totaal verwoest, maar moest hij toch verder. Gelukkig had een celmaatje van hem een broer bij de rattenbestrijding. Zo kwam hij aan dit nieuwe baantje, maar zijn bij het zien van dit heerlijke lijk voelde hij zijn rechercheursbloed toch weer door zijn lichaam gutsen.

Wie was deze vrouw van zo’n zestig jaar die zo ongelukkig lag weg te teren in dit verlaten huis? Wie was haar moordenaar? Theo heeft zo met het lijk te doen dat hij, in plaats van de politie te waarschuwen, een eigen onderzoek start. Het blijkt dat er meer dames worden gevonden met een Aldi-zak over het hoofd en dat de sporen leiden naar een wasserette en een nachtclub.

Gelukkig krijgt Wolf hulp van overbuurman Dominik Lybaert, die recht in de kamer kan kijken waarin zich het drama heeft afgespeeld. Minder medewerking lijkt hij te ontvangen van zijn voormalige collega bij de politie Chris Stoffels.

De in de door ratten besnuffelde woning gevonden dame blijkt een gevierde zangeres die plaatselijke triomfen vierde onder de artiestennaam Mona Lisa. Tussen het onderzoek naar de andere lijken door ontwikkelt Theo Wolf een eigenaardige necrofiele verhouding met het lichaam in ontbinding

Auteur

Patrick Conrad (1945) is een Vlaams dichter, scenarioschrijver, filmregisseur en schrijver van misdaadromans.

In dit boek worden we ten tijde van de kerst en het nieuwe jaar meegesleept naar een Bourgondisch lijken-bacchanaal dat getuigt van uitbundig en ongebreideld realisme. Bij de speurtocht naar de seriemoordenaar, die kennelijk met Aldi-zakken zijn werk afrondt, gaat de schrijver geen zee te hoog en moet de lezer dan ook niet opkijken van een opzienbarende plot waarin de dood een belangrijke rol speelt.

Prettig leesdagen!

Patrick Conrad – Diep in december . ISBN 978-94-600-1622-6, 279 pagina’s, € 19,95. Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.