Flashback

Verleden dichterbij dan ooit

Vondst lichaam verdwenen meisje brengt schoolvriendinnen weer bij elkaar.

Na de middelbare school hebben Ilona, Sanne, Bregje en Anouk elkaar uit het oog verloren. Maar als na veertien jaar het ontzielde lichaam van hun vroegere klasgenootje Céline wordt gevonden, dat vlak na hun eindexamen verdween, besluit Bregje een reünie te organiseren. Ilona ontbreekt echter op het weerzien, want ook zij wordt in koelen bloede vermoord.

Niemand begrijpt waarom de aimabele styliste en alleenstaande moeder werd bedreigd en om het leven is gebracht. En enig verband tussen de twee zaken kunnen ze niet leggen. Totdat zijzelf ook genadeloos aan de beurt komen.
Auteur

Mariëtte Middelbeek (1983) is naast schrijver ook journalist. Ze debuteerde in 2009 met Single & Sexy en inmiddels heeft ze al zeventien boeken op haar naam staan, waarvan er meer dan een half miljoen zijn verkocht. Naast romans schrijft ze bundels met waargebeurde verhalen en spannende kinderboeken. Dit is haar eerste thriller.

Hoewel de drie jonge vrouwen het leuk vinden weer contact met elkaar te hebben, realiseren ze zich dat hun vriendschap is verwaterd en dat ze eigenlijk weinig meer met elkaar delen. De interesse van de vrijgezelle misdaadblogger Sanne gaat vooral uit naar de raadselachtige moord op Ilona, het leven van onderwijzeres Bregje staat in het teken van haar kinderwens en tandarts Anouk probeert naast haar drukke baan haar gezin draaiende te houden en haar huwelijk te redden. Waarom heeft de moordenaar het toch op deze doorsnee dames gemunt?

Het verhaal wordt verteld in vier hoofdstukken, waarin de voormalige vriendinnen goed worden neergezet. Ze lijken totaal niet op elkaar, hebben ieder eigen carrières en relaties opgebouwd en staan daardoor anders in het leven. Toch hebben ze één ding gemeen: ze zijn in gevaar. En per hoofdstuk loopt die spanning op… Mijn hand trilde zo hard dat de telefoon er bijna uitgleed… De foto was gruwelijk en duidelijk bedoeld voor mij om te zien. Ik gooide de telefoon weg, van me af, hij belandde op de grond voor de pedalen. Ik herkende haar onmiddellijk, ondanks haar wijdgeopende ogen en mond, de doodsangst die eraf spatte. Hij moest net erna zijn gemaakt, haar lichaam nog warm.

Dat de schoolvriendinnen uiteindelijk eenzelfde lot is beschoren, is meteen al duidelijk. Vier vrouwen, drie moorden, één verleden staat er immers aangekondigd op het overigens prachtig vormgegeven omslag. Maar Middelbeek weet de spanning goed op te bouwen. Tot op het laatste moment blijft de lezer zich afvragen wat het verband is tussen de afgrijselijke moorden. Wie heeft dit op z’n geweten en vooral waarom?

Het onverwachte plot doet de harten van de echte fans van vrouwenthrillers weer eens heerlijk harder kloppen. Knap staaltje werk voor een Nederlands debuut in dit genre!

Mariëtte Middelbeek – Flashback. ISBN 978 94 6068 391 6, 384 pagina’s, €19,99. Baarn: Uitgeverij Marmer 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.