Vogelvrij

Levensgevaarlijk gat in het geheugen

Na een zwaar auto-ongeluk raakt man in coma. Eenmaal ontwaakt, kan hij zich niets herinneren en dat komt sommige kwaadwilligen heel goed uit.

 Olaf heeft door zijn huwelijk met Liesbeth een prachtige baan bij het succesvolle familiebedrijf van zijn schoonvader Huub. Net als Jacob die trouwde met Carolien, de andere dochter van de president-directeur. Olaf weet dat hij geen hoogvlieger is en dat hij zijn positie uitsluitend te danken heeft aan de familierelatie. Gelukkig lijkt Jacob in het zelfde schuitje te zitten en dat stelt hem gerust. Directeur Huub is een autoritaire man en het is prettig in de familie een zwager als bondgenoot te hebben.
Een jaar geleden kregen Olaf en Liesbeth een ernstig eenzijdig ongeluk met de auto. Omdat Liesbeth een andere radiozender opzocht, werd Olaf afgeleid en klapten ze tegen een boom. Liesbeth zat in de riemen en kwam er goed van af. Olaf had zijn gordel niet om en vloog door de voorruit. Na weken in coma kwam Olaf bij kennis. Hij kon zich echter van de gehele dag van het ongeluk niets meer herinneren en heeft wel last van vreselijke nachtmerries die zich vreemd genoeg afspelen in een sneeuwlandschap. Olaf is al maanden in therapie bij een psychiater die hem werd aanbevolen door zijn schoonvader. Er wordt helaas weinig vooruitgang geboekt. De nachtmerries houden aan. Olaf lijdt aan slaapgebrek en maakt zich steeds meer zorgen over het gat in zijn geheugen.

Op zekere dag bezorgt de post een foto. Hierop staan Olaf en een andere man broederlijk naast elkaar in de sneeuw. Olaf kan aan zijn uiterlijk zien dat de foto niet meer dan een jaar geleden werd genomen. De man is hem echter volkomen onbekend en ook kan hij zich niet herinneren de laatste tijd ergens in een sneeuwlandschap te hebben gestaan. Liesbeth, zijn vrouw, kent de man ook niet.

Kort daarop wordt Olaf benaderd door Mila, computerdeskundige van het bedrijf. Deze neemt hem apart en zegt dat ze iets vreemds op het spoor is. Tezelfdertijd betrapt Olaf zijn vrouw in amoureuze omhelzing met zijn zwager Jacob. Bovendien ontdekt hij tot zijn verbazing dat de tapes van zijn therapeutische gesprekken zijn verdwenen. Wanneer Olaf en Mila vervolgens ontsnappen aan een aanslag, duikt plotseling de onbekende man van de foto op. Olafs geheugen komt langzaam terug, wat tot gevolg heeft dat verschillende lieden het plotseling op zijn leven blijken te hebben gemunt.

Auteur

Kasper van Beek (1985) is film en televisieproducent. Dit is zijn debuut, een thriller waarin de hoofdpersoon die lijdt aan geheugenverlies moet vluchten voor en vechten tegen meedogenloze tegenstanders die hij niet als zodanig kan herkennen.

Als Olaf in de gaten krijgt dat hij een mysterie bij zich draagt, volgt een buitengewoon spannend beschreven tocht door Duitsland, Denemarken en Zweden naar Finland. Daar komt het tot een verbazend verrassende ontknoping.

Een roman met veel suspense. Zonder reserve een mooie thriller van vaderlandse bodem.

Kasper van Beek – Vogelvrij. ISBN 978-94-031-0720-2, 288 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.