De laatste opera in Beth Varda

Een mens is nooit te oud voor de liefde

Het verleden herleeft, een opera leeft.

Als Selma’s echtgenoot Hajo overlijdt zijn niet alleen zijn vrouw en hun naaste familie in rouw gehuld, maar alle bewoners van het verzorgingshuis voor joodse musici Beth Varda. Onder hen is ook Hajo’s beste vriend Asjer, die samen met hem het concentratiekamp heeft overleefd. Asjers wapen tegen het leed in de wereld is zijn aanstekelijke humor, zijn vaardigheid om in alle situaties een joodse mop te berde te brengen. Asjer is al jaren in stilte verliefd op Selma, die een bewogen carrière als zangeres achter zich heeft.

Enkele vrouwelijke bewoners van Beth Varda breien gezamenlijk Hajo’s doodshemd, een taak die hen nader tot elkaar brengt. Na de begrafenis wordt Selma benaderd door de oude dirigent en componist Dudy. Hij vertelt haar dat hij een opera heeft geschreven en dat hij die graag opgevoerd zou willen zien door de bewoners van Beth Varda. Selma zal de hoofdrol vervullen. Na enige aarzeling gaan alle bewoners mee in het plan. Wel is er wat onenigheid over de verdeling van rollen. Asjer verklaart zijn liefde aan Selma. De twee gaan een verhouding aan en dat brengt bij sommige bewoners afkeurende reacties teweeg.

Auteur

Tsafrira Levy is geboren in Israël. Ze studeerde psychologie en filosofie aan de Universiteit van Tel-Aviv. In 1976 verhuisde ze naar Groningen waar ze haar master klinische psychologie behaalde. Ze was werkzaam als psycholoog. Ze schreef jeugdboeken, poëzie, romans en essays.

Dudy weet de Beth Varda-bewoners steeds verder te enthousiasmeren voor zijn project. Naarmate de bewoners overtuigder raken van hun kunnen stijgt de kwaliteit van hun werk. Intussen is de breiclub een ware vriendenclub geworden. Alle bewoners hebben hun eigen bewogen joodse (oorlogs)verleden. Stukje bij beetje onthullen ze dat en zo krijgen ze steeds meer begrip voor elkaar.

Asjer en Selma beleven hun liefde. Hij was haar vierde grote liefde, alle vier verschilden nogal van elkaar. Ze dacht dat ze het vermogen om intens lief te hebben na de oorlog was kwijtgeraakt, maar Asjer blies in de gesmoorde sintels en ze vatten vlam. Een citaat dat, ingehouden van toon, schitterend deze oude liefde weergeeft.

Dit is een mooi, poëtisch boek. Passie, liefde, verleden en pijn krijgen elk hun plaats. Een teder boek. Voor lezers die langzaam willen genieten.

Tsafrira LevyDe laatste opera van Beth Varda. ISBN 978-94-6365-036-6, 238 pagina’s, €19,50. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.