Mijn leven met Charles Manson

Criminele sekteleider en diens ‘familie‘

Kwetsbare meisjes onderworpen aan drugs, seks en nog ergere zaken.

Wanneer haar ouders zich in de zestiger jaren in de hippiecultuur storten, krijgt Dianne op 14-jarige leeftijd de eerste lsd-pil van haar vader. Ze sluit zich aan bij de groep van Charles Manson, die in een zwartgeverfde bus met jonge meisjes door Californië trekt. Het voelt als een familie, waar Dianne zo naar hunkert. Al snel wordt ze het jongste liefje van Manson.

Terugkijkend beseft de nu 65-jarige Amerikaanse dat Charles Manson slechts kwetsbare meisjes om zich heen verzamelde. Ze raakten dusdanig in de ban van de charismatische sekteleider dat ze voor hem op rooftocht gingen en zich als prostituee aan zijn vrienden lieten aanbieden.
Zijn denkbeelden werden steeds heftiger: zwaar onder invloed slachtten vier van zijn volgelingen de hoogzwangere actrice Sharon Tate af, echtgenote van de beroemde regisseur Roman Polanski. Ook zes andere mensen werden op satanische wijze afgemaakt.

Door de bekentenis van Susan Atkins, die deelnam aan de moordpartijen, worden Manson en de andere daders opgepakt. Hoewel Dianne niet betrokken was bij de wereldschokkende gebeurtenissen wordt hij mede door haar getuigenis ter dood veroordeeld. Dit vonnis wordt later in levenslange opsluiting omgezet. Op 83-jarige leeftijd overlijdt hij in de gevangenis.

Auteur

Sinds de rechtszaak heeft Dianne (1953) bijna 40 jaar lang haar leven in anonimiteit doorgebracht als docent in het speciaal onderwijs. Totdat ze in 2008 een telefoontje krijgt van de privédetective Paul Dostie. Er gaat gegraven worden naar mogelijke menselijke resten in de woestijn waar de groep zich verscholen heeft gehouden. En dat zal haar weer voor het voetlicht brengen.

Samen met haar echtgenoot had ze besloten haar verleden voor hun kinderen en de buitenwereld verborgen te houden. Maar nu realiseert ze zich dat ze er niet langer omheen kan. Dit resulteerde in haar levensverhaal, dat ze schreef met juriste en journaliste Deborah Herman.

Deze autobiografie schetst een gedetailleerd beeld van haar leven als jongste lid van ‘de familie’, zoals de groep zich noemde. Drugs, seksuele uitspattingen en geweld; na drie jaar ziet het eens zo naïeve meisje, dat op zoek was naar liefde en geborgenheid, de keiharde werkelijkheid onder ogen.

Ook door de foto’s die ogenschijnlijk getuigen van een gelukkige jeugd wordt de lezer meegesleept van haar vroege jaren tot het moment waarop ze terugkijkt op haar leven. Toch kun je je er niet aan onttrekken dat ze de schuld in het geheel niet bij zichzelf legt. Dianne Lake blíjft onschuldig. Net zoals de Here, tot wie ze zich heeft bekeerd.

Dianne Lake – Mijn leven met Charles Manson als jongste lid van ‘de familie’. Vertaald uit het Engels (Member of the family) door Jan Smit. ISBN 978-94-027-0104-3. 397 pagina’s, € 19,99. Amsterdam:  HarperCollins 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Geschiedenis, Misbruik, Misdaad. Bookmark de permalink.