De platenzaak

Muziek om te leven

Eigenaar van een platenzaak helpt zijn klanten aan de muziek die ze nodig hebben, maar wie helpt hemzelf?

Unity Street staat op de nominatie gesaneerd te worden. De ene na de andere winkel houdt op te bestaan en wordt dichtgetimmerd. Een paar weken terug verdween de bloemist. Er zijn nog maar een paar zaken over. De tatoeagestudio van Maud, een begrafenisonderneming, de religieuze cadeauwinkel van pastoor Anthony en de platenzaak van Frank en zijn invalhulp Kit.

Die platenzaak is bijzonder want er worden alleen maar vinylplaten verkocht. Het is 1988 en de CD verovert stormenderhand de markt. Frank wil er niets van weten. Aanbiedingen van de grote concerns of verkooppraatjes van vertegenwoordigers laten hem koud.‘De CD is onverwoestbaar vergeleken met de vinylplaat’, wordt hem gezegd. ‘Je kan er zelfs met je auto overheen rijden!’ ‘Ik rijd niet met een auto over mijn muziek’, is Franks antwoord.

Behalve zijn geloof in de superieure geluidskwaliteit van vinyl, benadert Frank zijn klanten heel erg persoonlijk. Hij heeft een zesde zintuig om precies die muziek te adviseren die een bezoeker het meeste nodig heeft. Een fervente liefhebber van Chopin weet Frank op zeker moment dolgelukkig te maken met een plaat van Aretha Franklin. Hij heeft een enorme brede muziekkennis. Klassieke muziek, jazz n alle soorten pop- en populaire muziek, overal is de eigenaar van deze platenzaak volkomen thuis.

Op een ochtend zakt voor zijn shop een vrouw bewusteloos in elkaar. Pastoor Anthony, Maud, Kit en natuurlijk ook Frank doen alles om haar weer op de been te brengen. Frank draagt haar zijn winkel binnen. Als ze bijkomt kijkt ze Frank aan. ‘Was mache ich hier?’ mompelt ze en dan in het Engels: ‘Neemt u me niet kwalijk’. Ilse Brauchmann zal het leven van Frank een bijzondere wending geven.

Auteur

Rachel Joyce (1962) begon als actrice en werkte vervolgens bij de radio waarvoor ze hoorspelen en documentaires schreef. Haar debuut, De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry, verscheen eerder in ons land.

Al snel wordt duidelijk dat zowel Ilse als Frank rondlopen met een kwellend geheim. Dat van Frank wordt stapje voor stapje duidelijk, het mysterie rond Ilse wordt op een onverwacht moment onthuld. Het moment waarop de zielenroerselen van Frank worden geheeld door muziek verloopt echter nog verrassender en geeft aan deze roman een uiterst verrassend slot.

Dit is een boek waarin de muziek een absolute sleutelrol vervult. Daarbij is het buitengewoon en zeer te loven hoezeer deze roman volledig genrevrij is geschreven. Alle soorten muziek komen in een bonte afwisseling gelijkwaardig langs.

Een sprookjesachtige vertelling en een waar feest voor de breed georiënteerde muziekliefhebber die zich graag laat verwennen of verrassen.

Rachel Joyce – De platenzaak. Vertaald uit het Engels (The Music Shop) door Hien Montijn. ISBN 978-94-031-0710-3, 320 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo, 2018.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.