Bling Bling 3 Toen was er nog maar één

Negen moorden

Na een dubbele diamantroof begint de grote afrekening. Een spectaculaire wedstrijd tussen de politie en de maffia om de daders te grazen te nemen.

De eerste diamantroof vond plaats tijdens een vlucht naar New Delhi. De tweede nog gewiekster en brutaler op het vliegveld van Zaventem dat na de aanslagen tip top beveiligd moest heten. Niet alleen werd er voor miljoenen aan diamanten buit gemaakt maar ook verdween een kolossale hoeveelheid goud. Dan begint de jacht op de daders. Maar waar te zoeken? De zaak loopt vast.

De buit was eigendom van Paata Sirbiladze, het gevreesde hoofd van de Georgische maffia. Hij zet alles in het werk om zijn goud en diamanten terug te krijgen en stuurt zijn bendeleden de hele wereld over om de daders te zoeken.
In de eerste twee delen van de Bling Bling-trilogie werd duidelijk dat de gewiekste Albertien van der Valk, de securityverantwoordelijke bij Dia-Securis, er met de glimmers vandoor was gegaan. Ze deed het in samenwerking met de diamantrover Rik Donkers. Uiteraard met hulp van enkele handlangers die met hen samenspanden. Allen zijn ondergedoken.

In dit laatste deel komt in de zaak van de diamantroven eindelijk schot. Een opgeschoten Indiaas straatschoffie schooit de balkons van een hotel af en ziet in één van de kamers een mooi rood juweel liggen. Hij jat het kleinood en biedt het bij een juwelier te koop aan. Deze wordt voor tienduizend roepies eigenaar en komt er snel achter dat het een peperdure diamant betreft die afkomstig is van diefstal. Hij gaat ermee naar de politie. Niet alleen justitie, maar ook de Georgische maffia gaat achter de hotelgast aan die zo dom was de steen open en bloot in haar kamer te laten slingeren. Want het is Adi Pratima Sharma, de vriendin van Hira, één van de diamantrovers, die zo onvoorzichtig was. Ze wordt vastgezet in een politiecel. De Indiase politie waarschuwt de Belgische collega’s dat er een gezochte diamant is opgedoken.

Enkele geharde Georgische maffialeden komen er snel achter waar Adi wordt vastgehouden. Eén van hen is de levensgevaarlijke, ook door haar kompanen volstrekt gestoord verklaarde Elisabed Medvedev. Met een kletsverhaal weet ze de Indiase politie te intimideren. Ze krijgt een half uur de tijd om als zogenaamd lid van de Belgische politie, Adi in haar cel te mogen ondervragen. Als ze na de gestelde tijd vertrekt komen de bewakers erachter dat Adi dood is. Ze mist een oor, de punt van haar tong is afgebeten en één van haar ogen is uitgelepeld. Dit was kennelijk nodig om haar naam en adres van Hira te ontfutselen. Dan begint de jacht.

Auteur

Jan van der Cruysse (1960) is de getalenteerde schrijver van de Bling Bling-trilogie. Met het eerste deel won hij in 1917 de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut. Het tweede deel staat op de shortlist van de Gouden Strop 2018. Dit derde deel is uitstekend ‘los’ te lezen dankzij een uitvoerig personenregister. Bovendien wordt de lezer redelijk bijgepraat. Maar je doet jezelf wel tekort, want alle delen hebben hetzelfde niveau en ook deel drie smaakt naar meer en dan is de lol om beide eerdere delen te lezen er toch wel een beetje af.  

DVaarte vaart, de humor en de sappige horror vinden we onverminderd terug in dit laatste deel waarin Paata Sirbiladze en zijn folteraars c.q. moordenaars achter de diamantrovers aangaan. Zal het Albertien, die bovenaan de voedselketen van de rovers staat, lukken om aan zijn klauwen en natuurlijk ook die van de politie, weten te ontsnappen?

Een superieure thriller die men absoluut niet mag missen. Klasse!

Jan Van der Cruysse – Bling Bling 3 Toen was er nog maar één. ISBN 978-90-223-3506-2, 412 pagina’s, € 21,99. Antwerpen: Uitgeverij Angèle, 2018

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.