De jacht op El Chapo

Eindelijk achter de tralies

Na twee keer uit de gevangenis te zijn ontsnapt wordt de beruchte Mexicaanse drugsbaron El Chapo definitief gepakt.

Joaquín Guzmán Loera, beter bekend als El Chapo, hoort bij een berucht clubje criminelen met de Amerikaanse dranksmokkelaar Al Capone en de Colombiaanse drugshandelaar Pablo Escobar. De laatste kwam in 1993 na een eindeloze drijfjacht door kogels om het leven. Al Capone werd na jaren inspanning van de politie pas in 1932 achter slot en grendel gezet.

De jacht op Pablo Escobar en Al Capone spreekt nog steeds tot de verbeelding. Zo is ook de jarenlange zoektocht naar de Mexicaanse El Chapo legendarisch. Pas na jaren van kat-en-muisspel kwam een spectaculair einde aan zijn criminele carrière. De vervolging en arrestatie van El Chapo fascineert nog steeds.
Na schier eindeloos onderzoek lukte het tenslotte de Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA) deze meedogenloze Mexicaanse misdadiger te grijpen en hem op transport te zetten naar een gevangenis in de Verenigde Staten.

Undercoveragent Andrew Hogan, die de leiding over de operatie had, volgde zeven jaar lang met ijzeren volharding alle sporen die naar El Chapo leidden. Op voorwaarde dat de drugscrimineel niet ter dood zou worden veroordeeld, ging Mexico in 2017 akkoord met zijn uitlevering aan Amerika.

El Chapo leidde een internationaal drugssyndicaat dat zijn tentakels tot in Canada en Australië uitstrekte. Twee maal werd hij gearresteerd en twee maal wist hij te ontsnappen

In mei 1993 probeerde een concurrerende drugsbende hem bij een aanslag uit de weg te ruimen. Helaas vergisten de moordenaars zich. Ze verwarden El Chapo met een kardinaal die bij vergissing met kogels werd doorzeefd. De onfortuinlijke aartsbisschop reed namelijk rond in eenzelfde model auto als de crimineel. El Chapo probeerde te vluchten maar werd gepakt. Vlak voor hij zou worden overgeleverd aan de VS ontsnapte hij in een wasmand, nadat een groot aantal bewakers waren omgekocht.

In 2015 zat El Chapo weer achter tralies. Tot wanhoop van zijn bewakers ontkwam hij door een tunnel die uitkwam in de doucheruimte van zijn cel. Pas in 2016 werd de drugsbaron definitief gegrepen.

Auteurs

Undercoveragent Andrew Hogan en Douglas Century, journalist bij de New York Times schreven een minutieus verslag van de drijfjacht op El Chapo. Hogan is de hoofdpersoon in het verbijsterende verhaal. Hij heeft te kampen met verschillende hindernissen. In de eerste plaats is dat de geraffineerde manier waarop El Chapo door talloze tussenpersonen onzichtbaar en dus onvindbaar is voor de politie. Ten tweede is dat de na-ijver tussen de verschillende diensten, met name tussen de DEA en de FBI. Vooral met de FBI blijkt het moeilijk samenwerken. Het lastigst is echter dat op alle politionele niveaus gelekt wordt, overal zitten mollen en El Chapo blijkt tot in de hoogste echelons mensen te hebben omgekocht.

Des te spannender is het te lezen hoe een handelaar in verdovende middelen en niets ontziende moordenaar uiteindelijk in de boeien wordt geslagen.

Keihard verhaal over het bestrijden van barre misdadigheid.

Andrew Hogan & Douglas Century – De jacht op El Chapo. Vertaald uit het Engels (Hunting El Chapo) door Tasio Ferrand. ISBN 978-94-027-0048-0, 318 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: HarperCollins 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Geschiedenis, Non Fictie. Bookmark de permalink.