Papa

Jacht op een maffiabaas

Deense geheim agent wordt undercover ingezet om een Russische godfather te verschalken.

Axel Steen, een Deense politiefunctionaris, kan nog maar moeilijk loskomen van zijn gescheiden vrouw. Vooral als hij van hun dochtertje hoort dat het hommeles is met haar nieuwe vriend Jens, van wie ze inmiddels een zoontje heeft. Jens heeft ook een belangrijke functie bij de Deense recherche.

In Kopenhagen vindt een opzienbarende kluisjesroof plaats. De dieven hebben zich in het weekeinde laten insluiten, een selectie van de muurkluizen open geboord en de inhoud meegenomen. De politie staat voor een raadsel. Ten eerste is verschillende malen het alarm afgegaan, maar werd er bij controle niets vreemds geconstateerd. Ten tweede, waarom hebben de dieven zich beperkt tot die speciale selectie van kluizen? Het lijkt er sterk op dat ze hulp hebben gehad van iemand van binnen uit die heel goed op de hoogte was van zowel het alarmsysteem als van de inhoud van sommige kluisjes.
Het onderzoek wordt er niet minder spannend op als blijkt dat de Deense geheime dienst belangrijke documenten bij de bankroof kwijt is geraakt. Waarom heeft deze dienst haar papieren ondergebracht bij een particuliere bank? Er blijken trouwens ook Russische diamanten gestolen. Waar ging het de dieven om? Waren die documenten misschien maar bijvangst, of was het net andersom?

Axel Steen wordt door de Deense en Amerikaanse geheime dienst ingezet om in Amsterdam een belangrijke aanhouding voor te bereiden. De Russische maffiabaas Grigor Grogovich staat al lang boven aan het lijstje om door het westen te worden opgepakt en uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten. De bedoeling is Grisja te verlokken uit zijn veilige schuilplaats in Rusland te komen. Daarvoor wordt besloten Axel undercover naar Amsterdam te sturen en hem daar contact te laten maken met de Nederlandse drugsbaronnen.

Axel presenteert zich in Amsterdam als een grote jongen uit de Deense onderwereld. Het duurt niet lang of de Deen heeft een flinke reputatie als internationaal handelaar in drugs en wapens. Het droomscenario is dat Grisja verleid wordt naar het westen te reizen om Russische wapens te verhandelen tegen Colombiaanse drugs.

Na verschillende acties blijkt dat Grisja het liefst een ontmoeting heeft in Denemarken. Zijn voorkeur lijkt te maken te hebben met de nog steeds onopgeloste bankroof. Voor Axel is het natuurlijk gevaarlijk als hij van Amsterdam terug moet naar Kopenhagen. Hier zou hij als Deense politieman gemakkelijker als undercover agent ontmaskerd kunnen worden. Aan de andere kant is het aantrekkelijk naar Kopenhagen te gaan waar hij zijn dochtertje en misschien ook zijn ex kan terugzien. Misschien kan hij haar van Jens aftroggelen. Axel neemt het risico.

Auteur

Jesper Stein (1965) is een Deense misdaadverslaggever die met zijn thriller Onrust een prestigieuze Deense debutantenprijs voor misdaadromans won. Hierna volgden verschillende andere thrillers waarin Axel Steen de hoofdrol vervulde. Zo ook in deze nieuwste roman. Axel is wederom een flamboyante figuur die niet vies is van alcohol, cocaïne en vrouwen.

In een keiharde strijd om de suprematie tussen soms psychotische criminelen die niet terugdeinzen voor moord en verschrikkelijke martelpraktijken, moet Axel proberen te overleven, wie hij lief heeft te beschermen en de Russische maffiabaas uitgeleverd te krijgen.

Een vuistdikke thriller met keiharde misdaad, goed voor urenlang genot.

Jesper Stein – Papa. Vertaald uit het Deens (Papa) door Corry van Bree. ISBN 978-90-452-1358-3, 352 pagina’s, € 19,99. Uithoorn: Karakter Uitgevers 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.