Error

Beschermingsprogramma te koop

Wie genoeg geld biedt, kan zich een nieuwe identiteit en een nieuw leven veroorloven. Het blijkt gevaarlijke handel.

Particulier agent Oz werkt voor Rebound, een bedrijf dat op commerciële basis handelt in nieuwe identiteiten. Wordt het je te heet onder de voeten, zit justitie of de onderwereld op je nek, ben je op de vlucht voor spionnen van een jou onwelgevallig regime, dan kan je je tot Rebound wenden voor een fonkelnieuw bestaan op een plek waar niemand je verleden kent.

Daarbij moeten de geheime agenten en eigenaars van Rebound natuurlijk ook zelf op hun tellen passen. Er zijn genoeg figuren die de activiteiten van Rebound op zijn minst geen warm hard toe dragen. En er zijn ook vermogende lieden die dolgraag zelf zouden willen beschikken over een mondiale organisatie als Rebound.

Oz is getrouwd met Josie. Zij weet niets van de activiteiten van haar man. Maar ze vertrouwt Oz volkomen, totdat twee gewapende mannen aan de deur komen die Josie en hun zoontje Sem met een smoesje mee weten te krijgen. Het is belangrijk dat ze meegaat, want haar man zou zijn verongelukt. ‘We zijn hier om u in veiligheid te brengen. We hebben geen tijd te verliezen, mevrouw. U weet toch van het werk van uw man…’ Josie wordt samen met Sem gekidnapt.

Alain Toussaint meldde zich elf jaar geleden bij het kantoor van de sheriff van Boundery Rock in Idoha. Als ex-gedetineerde wil hij een nieuw leven opbouwen. Aanvankelijk slaan de inwoners van het stadje de wat zonderlinge en op zichzelf levende man met argusogen gade. Maar Alain stelt zich heel bescheiden op en komt als meubelmaker aan de slag.

Op zekere dag raakt tijdens noodweer een aantal kinderen in de bergen verdwaald. Alain slaagt erin ze te redden en wordt de held van de stad. Alleen de sheriff blijft verdenkingen tegen de gevierde schrijnwerker houden en doet nader onderzoek naar zijn antecedenten. Zal Rebound Alain Toussaint voldoende van zijn oude bestaan hebben afgeschermd?

Centraal in dit tweede deel van de trilogie Rebound staat de machtsstrijd binnen de leiding van Rebound. Dubbele agenda’s, achterdocht, rivaliteit en persoonlijke belangen leiden tot een bijna onbestuurbare organisatie. Geen wonder dat dit op de lopende beschermingsprogramma’s een negatieve invloed heeft.

Auteur

Willem Asman (1959) is neerlandicus. Hij was vijf jaar voorzitter van het Genootschap van Nederlandse Misdaadauteurs en de Stichting Gouden Strop.

Dit tweede deel van de Rebound-trilogie laat zich niet heel gemakkelijk los lezen van het eerste deel Enter. Verschillende verhaallijnen worden namelijk doorgezet en dat vereist extra inspanning indien men het voorgaande niet kent.

Een belangrijk bezwaar van deze tweede thriller is dat de strijd om de macht en de eigendomsrechten van Rebound erg ingewikkeld is. Het verhaal zucht onder een groot aantal pagina’s uitleg waarbij de vele personages voortdurend als schaakstukken heen en weer worden geschoven. Hierbij ligt het thrillergehalte meestal niet erg hoog.

Ondanks de spannende passages rond bijvoorbeeld het wel en wee van Alain Toussaint en andere momenten van actie, is dit een fors onderdeel van de roman dat de lezer wellicht voor lief moet nemen als aanloop tot het derde deel van de trilogie.

Willem Asman – Rebound 2 Error. ISBN 978-90-263-3853-3, 346 pagina’s, € 20,00. Amsterdam: Uitgeverij Ambo | Anthos 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.