De vrouw die terug moest

Mysterieuze verdwijning

Meisje van 17 jaar loopt weg bij een feestje en is daarna spoorloos. Speciale rechercheurs uit Stockholm worden op de zaak gezet.

Het dorpje Gullspång behoort tot de armste gemeentes van Zweden. Voor de jongeren is er weinig te doen. Ze vinden vooral vertier in overmatig alcoholgebruik en seks. Annabelle is zeventien jaar. Samen met haar vriendin Rebecka is ze op een feestje in een leegstaand pand waar ooit een plattelandswinkel gevestigd was. Als de party op een hoogtepunt is neemt ze zonder iemand te waarschuwen de kuierlatten. Als ze later die nacht niet thuis komt gaat vader Fredrik naar zijn dochter op zoek. Hij wordt er op uitgestuurd door moeder Nora die panisch bezorgd is dat hun enige dochter mogelijk iets is overkomen.

De volgende dag beginnen de politie en een aantal bezorgde dorpsbewoners een zoekactie. Helaas blijft Annabelle Roos onvindbaar. Uiteraard worden de getuigen van het feestje gehoord. Maar de meeste waren zo beneveld, gedrogeerd of verwikkeld in een neukpartij dat hun verklaringen geen enkele waarde hebben. Ook andere sporen lopen dood.

De zaak is zo ernstig en onverklaarbaar dat twee rechercheurs uit Stockholm naar Gullspång gaan om het onderzoek te ondersteunen. Eén van hen is de jonge, veel belovende Charline (‘Charlie’) Lager. Toeval wil dat ze in Gullspång is geboren. Ze werd daar opgevoed door haar excentrieke, alleenstaande moeder Betty. De situatie thuis werd op den duur echter zo chaotisch dat Charlie op veertienjarige leeftijd het huis uitliep en uiteindelijk in Stockholm bij een pleeggezin onderdak vond. Haar herinneringen aan de tijd in Gullspång waren zo traumatisch, dat ze nooit terugging  naar haar geboorteplaats. Moeder Betty overleed overigens al een jaar nadat Charlie was weggelopen. Als Charlie met haar collega Anders het Zweedse dorpje binnenrijdt maakt dit bij haar heel wat los.

Wanneer de rechercheurs aan hun onderzoek beginnen, krijgen ze gauw in de gaten dat het een ingewikkelde klus gaat worden. Er blijken talrijke verdachten en vreemde aanwijzingen. Bovendien blijken sommige inwoners er verborgen levens op na te houden of dubieuze verledens te willen verdoezelen.

Auteur

Lina Bengtsdotter (1977) is docent Zweeds en psychologie. Ze groeide zelf op in Gullspång. Dit boek is het eerste deel van de Charlie Lager- trilogie.

Samen met drie plaatselijke politiemannen vraagt de opsporing van Annabelle het uiterste. Het zeventienjarige meisje blijkt onder jong en oud nogal wat liefdesrelaties achter de kiezen te hebben.

Opgegroeid in Gullspång is Charlie bij het onderzoek soms in het voordeel en soms in het nadeel. Dat laatste is het geval als blijkt dat haar moeder Betty niet zo’n erg beste reputatie had. Ze wordt soms met argusogen bekeken.

Terwijl de detectives hun werk doen, ontvouwt zich langzamerhand een verrassende plot en wordt het mysterie rond Annabelle pas op het laatste moment opgelost. Het resultaat is een schitterende literaire thriller van grote klasse.

Lina Bengtsdotter – De vrouw die terug moest. Vertaald uit het Zweeds (Annabelle) door Ydelet Westra. ISBN 978-94-027-0098-5, 318 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: HarperCollins 2018.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.