Ik weet alleen mijn naam nog

Merkwaardige verdwijning van een moeder

Vrouw spoelt aan op een Grieks eiland. Ze is haar geheugen kwijt. In Londen heeft haar wanhopige echtgenoot geen idee waar ze is. Wat is er gebeurd?

Lochlan Shelley heeft een topfunctie bij een Londense financieringsmaatschappij. Zijn standplaats is Edinburg. Hier verblijft hij vier dagen in de week. Tijdens een bespreking krijgt hij een paniektelefoontje. Het is de overbuurvrouw in Londen. Ze heeft hun zoontje Max van vier jaar en dochtertje Cressica van een paar weken opgevangen. Zijn echtgenote Eloïse is nergens te bekennen en lijkt de kinderen aan hun lot te hebben overgelaten. De buurvrouw werd gealarmeerd doordat Max al een hele tijd angstig met zijn neus tegen het raam drukte.

Lochlan breekt het zakengesprek af en probeert zijn vrouw te bellen. Er wordt niet opgenomen. Uiteindelijk zit er niets anders op dan zo snel mogelijk terug te gaan naar Londen.

Tezelfdertijd wordt Eloïse wakker op een strand. Enkele omstanders ontfermen zich over haar. Ze heeft wat lichte verwondingen en is totaal in de war. Twee mannen en twee vrouwen nemen haar mee naar een naburige boerderij. Ze wordt er verzorgd en te slapen gelegd. Eloïse lijkt uitgeput.

De volgende dag gaat het beter en maakt ze kennis met George, Jos, Hazel en Sariah. Het blijkt dat ze samen een schrijversgroepje vormen. Ze bivakkeren vlakbij Kreta op een verlaten eiland om inspiratie op te doen. Het eiland Kommeno is volstrekt verlaten. Ze hebben alleen een satelliettelefoon. Tijdens de storm die Eloïse deed aanspoelen op het eiland is hun boot helaas verdwenen. Ze zoeken hulp via de telefoon. In de eerste plaats om hun drenkeling naar Kreta over te kunnen brengen.

Lochlan roept de grootouders van Eloïse te hulp, ze heeft namelijk geen ouders meer. Ook de politie en iedereen die iets met haar verdwijning van Eloïse af zou kunnen weten, worden ingeschakeld.

Eloïse lijkt haar complete geheugen te zijn kwijtgeraakt. Zelfs haar naam is ze in eerste instantie vergeten. Haar vier redders proberen telefonisch een boot te regelen om haar naar Kreta te laten repatriëren. Vreemd genoeg heeft hun oproep geen succes. De beloofde boot verschijnt niet.

Auteur

C.J. (Carolyn Jess) Cooke (1978), is een Noord-Ierse schrijfster die al heel wat literaire prijzen in de wacht heeft gesleept. Ze schrijft zowel fictie als non-fictie en gedichten. In deze thriller confronteert ze haar lezers met een schier onoplosbaar verdwijningsgeval. Want wat is Eloïse overkomen? Terwijl het mysterie lange tijd onoplosbaar blijft komen allerlei zaken aan het licht die de aandachtige lezer toch te denken moet geven. Uiteindelijk blijkt de ontknoping een tamelijk ingewikkelde operatie. Gelukkig neemt de auteur er alle tijd voor om het raadsel rond Eloïse zorgvuldig uit de doeken te doen. Liefhebbers van thrillers kunnen dit boek derhalve met vertrouwen gaan lezen.

C.J. Cooke Ik weet alleen mijn naam nog. Vertaald uit het Engels (I know my name) door Ingrid Zweedijk. ISBN 978-94-027-0093-0, 350 pagina’s , € 17,99. Amsterdam: HarperCollins 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.