Akte van berouw

Paus Franciscus onder vuur

Complot om de paus uit de weg te ruimen.

Het leek zo mooi toen Paus Franciscus vrij snel na zijn verkiezing in 2013 enthousiast begon met hervormingen van de Romeinse curie en de financiën van het Vaticaan. Dit bleek echter een weerbarstige materie. Binnen de kerk vreesden veel prelaten voor hun positie en/of hun rijkdom en wensten die niet zo maar op te geven. Er kwam onder meer verzet binnen de kerk van de orthodoxe Opus Dei. De plotselinge en onverklaarde dood van de eveneens hervormingsgezinde Paus Johannes Paulus I in 1978, 33 dagen na zijn verkiezing, was voor velen een blijvend schrikbeeld. Zou deze geschiedenis zich kunnen herhalen? En dan was er natuurlijk ook nog het wereldwijde probleem van seksueel misbruik van kinderen door laag- en hooggeplaatste geestelijken. Navrant detail daarbij waren de beschuldigingen aan het adres van de Australische kardinaal George Pell, die juist door de paus was aangesteld als belangrijkste financiële man.

Auteur

Scenarioschrijver/ regisseur en televisiemaker Chris Houtman (1955) vond in het bovenstaande voldoende ingrediënten voor een spectaculaire thriller. Hij schetst een voor zijn lezers geloofwaardig beeld van de Romeinse en van de Nederlandse Katholieke Kerk, waarin zelfs het Heiligdom van Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo en de fel betwiste devotie voor Onze Lieve Vrouw van alle Volkeren, gebaseerd op Mariaverschijningen die de Amsterdamse Ida Peerdeman gehad zou hebben, niet ontbreken. In dit boek, dat zich afspeelt als Jorge Mario Bergoglio drie jaar paus is, weet de schrijver waarheid en fictie op een geloofwaardige manier te combineren.

Misbruik

Jaap Hofhuis, pastoor van de Nederlandstalige parochie in Rome, moet halsoverkop terug naar zijn vaderland omdat zijn vader op sterven ligt. Na diens dood ontdekt hij dat zijn vader als jongen in een katholiek internaat door een pater werd misbruikt en dat de dader nog steeds ongestraft in het Duitse Regensburg verblijft. Samen met een Nederlandse televisieploeg vertrekt hij naar Duitsland om de dader alsnog in de openbaarheid aan de kaak te stellen.

Plan B

In het Vaticaan voelt de paus zich niet lekker. Een griepje? Hij wordt naar een ziekenhuis vervoerd. Martin Hochstettler, de pasbenoemde commandant van de Zwitserse garde, vertrouwt de zaak niet en terecht. Hij verijdelt een aanslag op de paus, waarna de daders, invloedrijke mannen binnen en buiten het Vaticaan, overgaan op plan B, waarin ze de depressieve Hofhuis op een presenteerbladje aangereikt krijgen als potentiële moordenaar.

Openbaarheid

Intussen is Franciskus ingelicht over het gevaar waarin hij zich bevindt. Hij weigert zich nog intensiever te laten beveiligen, maar gaat in de tegenaanval. Hij kondigt aan een onderzoeksverslag over de misstanden binnen de kerk snel openbaar te maken (wat waarschijnlijk Johannes Paulus I het leven kostte) en duikt telkens ergens in de wereld onverwacht op, wat niet alleen Hochstettler, maar ook degenen die hem uit de weg willen ruimen continu in de problemen brengt.

Lukt het Hochstettler ervoor te zorgen dat de paus in leven blijft? In sneltreinvaart gaat deze zinderende thriller naar een knappe ontknoping.

Ongelooflijk spannend.

Chris Houtman – Akte van berouw. Intrige en verraad in het hart van het Vaticaan. ISBN 978-90-452-1345-3, 365 pagina’s, € 15,00. Uithoorn: Karakter Uitgevers 2017.

Dit boek werd tevens besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio op 25 april 2018. Het geluidsfragment kunt u hieronder aanklikken. 

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Detective / Thriller, Rooms-Katholieke kerk. Bookmark de permalink.