Eindelijk 40

Over de voordelen en niet-bestaande nadelen van veertiger zijn

Levenswijsheden en eigenaardigheden van een aftakelende muts.

Er zijn van die dingen die een mens voor zich houdt. Gewoon omdat ze privé zijn of oninteressant voor een ander. Iedereen keurt voyeurisme af, dus waarom zou je anderen lastigvallen met de voyeuristische blik op je eigen leven? De auteur van dit werkje leeft van dit voyeurisme en gaat ervan uit dat anderen smullen van de verhalen over wat zij door haar eigen sleutelgat ziet. Dat heeft al diverse boekjes opgeleverd: over de dag dat ABC (haar initialen) dertig werd, over de tijd dat zij twee kinderen kreeg; het leidde tot adviezen hoe een moderne vrouw (zoals zij) moest leven, over het moderne leven (zoals zij dat leidt). ABC beschouwt haar bestaan als een bron van schrijf-inspiratie. Haar stukjes worden onder meer geplaatst in Margriet en de Volkskrant. In het landelijk dagblad schrijft zij om en om met Sylvia Witteman. Wie ABC grappig vindt, ziet Sylvia niet zitten, wie Sylvia spits en grappig vindt, vindt Aaf Brandt Corstius (ABC) een muts. Zeer persoonlijk, zeer smaak gebonden. Uw recensent behoort tot de laatste groep lezers.

Want zeg nu zelf, wat is er boeiend aan het feit dat je je gaat kleden naar de eisen van het lichaam als daar één en ander gaat hangen, wat is er opmerkelijk aan het feit dat je op Funda naar droomhuizen kijkt, hoe wel of niet gek moet je zijn om naar yoga te gaan, hoe dik of niet dik maak je je om wat anderen van je denken, waarom vier je wel of geen oud-en-nieuw, koop je geen troep voor je huis meer? Is dat 40-gerelateerd? Volgens ABC wel. En aangezien ze al wat boekjes achter de rug heeft over de tijd dat zij een aanloop naar de veertig nam, plakt ze – nu ze 40 is – op haar huidige boeiende leven bij alles het etiket 40. En daarna constateert ze tevreden dat het helemaal niet zo erg is om 40 te worden, omdat het leven niet echt verandert, zoals zij in haar leven als dertiger almaar gevreesd had. Nee maar, wat een wijsheid. Filosofie als hoofdvak gehad? Op naar de vijftig dan maar.

Auteur

Aaf Brandt Corstius (1975) is columnist voor de Volkskrant, Margriet, Flow, Jan, VT Wonen. Haar cv vermeldt verder dat ze getrouwd is, twee kinderen, twee stiefkinderen en twee katten heeft.

Zoals gezegd, ABC kent zeker fans. Die lezers vinden haar boeken komisch en herkenbaar. Wat dat betreft lijkt het mij een prima idee om vrouwen die 40 worden (of net zijn) met dit boekje te verblijden. Wie graag over zichzelf leest, kan haar hart ophalen.

Aaf Brandt Corstius – Eindelijk 40. ISBN 978-90-2990-9180-0, 207 pagina’s, €15,-.  Amsterdam: Meulenhoff 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Humor. Bookmark de permalink.